Így nem lehet - Brüsszel beintett a szlovákoknak

MTI
El kell távolítani a szlovák élelmiszerboltokból azokat a táblákat, amelyek azt jelzik, hogy egy-egy üzlet milyen arányban forgalmaz szlovák élelmiszereket. Bár a táblák kihelyezését törvény írja elő, Brüsszel szerint a rendelkezés diszkriminatív más uniós tagországok termékeivel szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az év végéig meg kell szüntetni Szlovákiában azt a gyakorlatot, miszerint az üzletekben feltűntetik, hogy ott milyen arányban árulnak hazai élelmiszert - írta az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap. Az uniós rendelkezés a Szlovákiában 2013-ban módosított élelmiszertörvényre reagált. Az akkor megújított szabályozás bevezette, hogy az élelmiszer értékesítésével foglalkozó kereskedelmi üzletláncok boltjaiban a bejáratnál fel kell tüntetni, hogy az adott üzlet polcain milyen arányban jelennek meg a szlovákiai termékek.

Az EU a szlovák szabályozásnak ezt a részét a többi uniós tagország termékeire nézve diszkriminatívnak nyilvánította, ezért az Európai Bizottság (EB) az arányt jelző táblák eltávolításáról intézkedett, illetve előírta a törvény módosítását. Bbár a szlovák földművelésügyi tárca megpróbált enyhítést elérni a szlovákiai élelmiszergyártók által is negatívan fogadott uniós döntéssel szemben, Brüsszelben nem voltak hajlandóak kompromisszumos megoldásra.

Szlovákiában ötévnyi folyamatos csökkenés után az idén történelmi minimumra, 39 százalékra csökkent a szlovákiai élelmiszerek aránya az üzletek polcain. A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) által májusban közzétett adatok szerint az arány a legkisebb üzletekben volt a legmagasabb, 57 százalékon állt, a diszkontokban és hipermarketeknél volt a legalacsonyabb, ahol 18 és 38 százalék közötti értéket mutatott. Tavaly Szlovákiában az élelmiszeripari ágazat import-export mérlege negatív rekordot ért el, 1,1 milliárd eurós külkereskedelmi hiánnyal zárt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?