Milyen magyar borokat isznak a világ csúcséttermeiben?

Orosz Márton
Október közepén, egy szürke, esős hétfőn este gyakorlatilag nem volt szabad asztal Budapest belvárosának egyik menő borbárjában. A foglalás nélkül érkező vendégeket sorra küldték el, a sommelier-k megállás nélkül töltötték a poharakat. A magyar bor persze nem csak Budapesten hódít, Mádon, Egerben, Villányban sorra nyílnak az igényes kóstolóhelyek, bárok, éttermek, és országszerte egyre több borbolttal találkozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vitathatatlan, hogy a hazai borkultúra jelentős fejlődésen ment át az elmúlt 10-15 évben. A nemzetközi sikerek azonban már nem ilyen egyértelműek. Bár világszerte találkozni a nagyobb szaküzletek polcain magyar borokkal, bormarketingünk korántsem nevezhető kiforrottnak, így egyelőre kevés az esélyünk a nagyon erős nemzetközi mezőnyben.

De mi a helyzet az éttermekben?

A gasztronómia világa persze más kérdés. Az egyik legfontosabb étteremkalauz, a brit Restaurant Magazine minden évben felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A szaklap természetesen idén is közzétette a közel ezer séf, vendéglős, szakújságíró és élelmiszer-szakértő alkotta testület szavazása nyomán született listát.

A már-már művészi teljesítményt jelentő ételköltemények mellett a csúcséttermekben felszolgált boroknak is az elérhető legmagasabb minőséget kell jelenteniük. Ezért is érdemes megnézni a legjobb éttermek borlapjait, melyeket komoly szakértők hosszas szelektálás után állítanak össze.

A csúcséttermekben legtöbbször a vezető sommelier az, aki meghatározza a borkínálatot. Számára pedig alapvetően az a fontos, hogy ismerje az adott bort, megbízhatónak tartsa, és elérhető legyen a számára

 - mondja Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő, szaktanácsadó.

Lényeges, hogy a bor külföldön egy stabil importőrrel rendelkezzen, és az megfelelően képviselje és promótálja adott pincészet borait. Ezért is könnyebb jelenleg egy nagy nemzetközileg is elismert tulajdonosi háttérrel bejutni a sommelier-khez, mivel egy erős portfólió komolyabb képviseleti rendszert tud nemzetközileg is biztosítani. Jó példa erre a Disznókő: a tokaji csúcspincészet a francia Axa Millésimes csoporthoz tartozik. A csoport portfóliójába tartozó vörösborok és portói borok a világelithez tartoznak, velük együtt tudnak bejutni a Disznókő aszúi, eszenciái a legmenőbb éttermekbe.

 

Van, ahol átszámítva 350 ezer forintért adnak egy Disznókő Esszenciát

 - igaz, ez inkább desszertként fogyasztandó, konkrétan kristály kiskanállal, úgynevezett Esszencia angyallal (a Royal Tokaji szintén 2003-as Esszenciája még ennél is drágább: közel félmillió forint).

Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban"című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14