Évtizedek óta nem volt ekkora beruházás a magyar tejiparban

MTI
Mintegy 12 milliárd forintos beruházással fejleszti debreceni feldolgozóüzemét az Alföldi Tej Kft. A beruházással 181 új munkahely jön létre, a vállalat éves árbevétele pedig várhatóan 10 milliárd forinttal növekszik. Évtizedek óta nem volt ekkora beruházás a hazai tejiparban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít az Alföldi Tej Kft. debreceni beruházásához - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Sikerült a kínai kormánnyal megállapodni a magyarországi tejtermékek exportjáról, a kínai szakemberek elvégezték az Alföldi Tej auditját, hamarosan meglesz az eredménye, és megindulhatnak a vállalat termékei Kínába is. Az Alföldi Tej Kft. a termékek 30 százalékát főleg keletre, Kínába kívánja értékesíteni.

Mélykuti Tibor (Mti-fotó: Máthé Zoltán)

A mintegy 12 milliárd forintos beruházással a székesfehérvári tejüzemet is működtető Alföldi Tej Kft. 10 milliárddal növelheti éves árbevételét, amely most mintegy 40 milliárd forintot tesz ki - közölte Mélykuti Tibor, a cég ügyvezető igazgatója. A cég 320 millió liter tejet vásárol fel évente, ezzel a legnagyobb felvásárló, míg a vállalat tagjainak termelése a magyarországi nyerstej termelés negyedét teszi ki.

Az ügyvezető igazgató szerint azért döntöttek a beruházás mellett, mert a csoport által termelt tej mennyisége meghaladta a székesfehérvári üzem évi 245 millió literes kapacitását, és 20 százalékát alapanyagként kell értékesíteni, sok esetben jelentős veszteséggel. A debreceni beruházással a legmodernebb technológiát építik be, amellyel évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna porított terméket gyártanak. Az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen nagyságrendű beruházás a tejiparban, és a kapacitás bővítésével lehetőség nyílik a beszállítói kör növelésére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?