Méregdrágák lesznek a zöldségek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Drasztikus árakkal találkozhatnak a zöldségesnél a vásárlók, az importból származó termékek ugyanis alaposan megdrágultak az utóbbi hetekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva - írja a Magyar Idők. Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők. A koktélparadicsomnál a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A Spanyolországból származó kaliforniai paprikánál pedig a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.

Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkininál volt a statisztikák szerint: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak. A padlizsánnál is hasonló a helyzet, mivel egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, most pedig 1545 forintért kínálják a nagybanin. A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is jóval drágább lett.

Az áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, mivel a hideg időjárás miatt az olasz és a spanyol termelők növényeinek jó része megfagyott. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint márciusig további 30-40 százalékos áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségféléknél, utána azonban normalizálódhat a helyzet.

Egyes európai országokban az áremelkedés mellett áruhiányt is okozott a hideg tél. Így például Nagy-Britanniában értékesítési korlátozásokat is bevezettek egyes nagy áruházláncok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?