Orbánék is támogatják Mészáros Lőrinc újabb nagy befektetését

MTI
Magyarország első búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán. A projektbe Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és üzlettársa 25 millió eurót fektet, a kormány 20 millió euróval - nagyjából 6,2 milliárd forinttal - támogatja a beruházást. A Mészáros Lőrinc résztulajdonába tartozó, a befektetést végrehajtó Visonta Projekt Kft. mindössze két éve jött létre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Várhatóan 2018 májusára épül fel Magyarország első búzakeményítő gyára, amely néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést. Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa az alapkőletételen elmondta, hogy a céget 2015-ben alapították Szíjj Lászlóval. Befektetőként 25 millió eurót tettek az összesen 93 millió eurós projektbe, a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, és további 20 millió euróval támogatta a leendő visontai üzemet, a költségek fennmaradó részét pedig hitelből fedezik.

A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra, főként az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar számára. Évente 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen, amit a tulajdonos közlése szerint Heves és Szolnok megyéből szeretnének beszerezni.

Mészáros Lőrinc azt is elmondta, hogy az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják. A Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére. A visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesznek igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez.

Mészáros Lőrinc (balra), a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója az alapkőletételen (MTI Fotó: Komka Péter)

A beruházás a modern magyar élelmiszeriparról és mezőgazdaságról is szól, hozzájárul majd a gazdaság versenyképesebbé tételéhez - fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az alapkőletételen. Szerinte kedvező a beruházás az ipari felhasználók és mezőgazdasági termelők számára is, mert hosszútávú és stabil beszállítási lehetőséget teremt.

A tárcavezető kifejtette, hogy kedvező folyamatok zajlanak a nemzetgazdaság stratégiai ágazataiban. A mezőgazdaság kibocsátása például 2010 óta 55 százalékkal növekedett, az élelmiszeriparé 45 százalékkal bővült. A kettő együtt adja a bruttó nemzeti termék 5,8 százalékát. Az előállított mezőgazdasági termékek 65 százalékát az élelmiszeripar vásárolja és dolgozza fel, és felhasznált anyagainak csak egyharmada származik külföldről. Varga Mihály a kormányzati stratégiai célok között ismertette a feldolgozott termékek arányának 10 százalékra emelését az exportban, valamint a 36 százalékos importhányad csökkentését, és az élelmiszerfeldolgozó iparág 5 százalékos emelkedését a következő egy-másfél évben.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?