Borzalmas látvány fogadta az ellenőröket egy pékségben (videó)

agrarszektor.hu
Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az egész üzemben rendkívüli szennyezettséget és penészesedést, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat találtak. A személyzet egészségügyi alkalmassági papírjait sem tudta bemutatni a pékség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szokatlanul súlyos élelmiszer-biztonsági szabálysértéseket tárt fel a NÉBIH az egyik budapesti pékségben folytatott helyszíni ellenőrzésen. Az üzem higiéniai és műszaki állapota a legalapvetőbb elvárásoknak sem felelt meg. A működtetők nem tudták felmutatni a személyzet egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentumokat sem.

A sokrétű, rendkívül súlyos hiányosságokmiatt a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az érintett pékség tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezres nagyságrendű bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét - derül ki a hivatal közleményéből.

A pékségben csaknem egy mázsa jelöletlen, így nem nyomon követhető, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszert, illetve alapanyagot is találtak. Ezeket az ellenőrök kivonták a forgalomból és a további felhasználásból.

A helyszíni ellenőrzést végző szakemberek a poros, takarítatlan épületben nagy felületen penészes, helyenként hámló festékkel fedett és pókhálóval borított falakat találtak. A helyiség nyílászárói kopott, sérült, szennyezett állapotúak voltak, a munkaasztalok alatt a padozat takarítatlan. A ládamosót a hiányzó csapok, míg a kelesztőt a szétesett gőzelvezető miatt nem lehetett használni. A hűtők polcait, valamint a tárolókocsikat vastag rétegben borította a rozsda és a szenny.

A szintén hanyagul takarított adalékanyag raktár padozatát több helyen egérürülék szennyezte. A piszkos földön tárolt zsákok mellett egy rágcsálócsapdában élő egeret találtak a NÉBIH ellenőrei. Az üzemeltető a tervszerűen végzett kártevők elleni védekezésről nem tudott igazolást felmutatni.

Az ellenőrzésről videó is készült:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?