Nagyon nehéz kimutatni, van-e méreg a tojásban

agrarszektor.hu
A fipronil nevű rovarirtó szerrel szennyeződött holland tojások száma valószínűleg jóval meghaladja az előzetesen becsült mennyiséget, ráadásul a jelenség nem csak Hollandiában fordult elő, ugyanis nemrég már Magyarországon is találtak szennyezett terméket. Sokan nem tudják azonban, hogy még a laboratóriumokban is nehéz kimutatni a veszélyes fipronilt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyre dagadó fipronil-botrány kapcsán már több, mint 180 tojástermelő telepet zártak be Hollandiában, az ALDI felfüggesztette a tojáskereskedelmet holland partnereivel, és kivonta a forgalomból az összes tojást a német és holland boltokból. Az Európai Bizottság szeptember 26-ra csúcstalálkozót hív össze a szennyezett tojások miatt a helyzet rendezésének megvitatására.

Augusztus végéig már tizenöt uniós és két EU-n kívüli ország is jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak, az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) nemrég érkezett információk alapján pedig Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert

- írja a laboratorium.hu.

A fipronil az izmok görcsös állapotát idézi elő, ami súlyos esetben halálhoz vezethet. Ez a folyamat zajlik le a rovarirtó szerekkel (inszekticiddel) érintkező rovarok esetében is. A vegyület a melegvérűekre nézve a közepesen, halak és méhek tekintetében viszont a rendkívül toxikus anyagok közé tartozik. A krónikus toxicitási kísérletek során megállapították, hogy patkányokon 52 hetes kezelés hatására a pajzsmirigy hormonrendszere sérül, illetve máj- és veseelváltozások lépnek fel. Hosszabb idejű kitettség esetén a fipronil humán karcinogén (emberi rákkeltő) vegyületnek tekinthető.

A fipronil vízben kismértékben oldódó, fehér por formájú, penészre emlékeztető szagú amino-pirazol-karbonitril vegyület. A mezőgazdasági termelésben a növényeken és a baromfikon élősködő tetűk ellen rovarirtó szerként alkalmazzák, de az állatokon és az emberen élősködő rovarok, valamint hangyák, csótányok, kullancsok, termeszek, tripszek (lepkék), gyökérférgek ellen is hatásos. Kutyák élősködő-mentesítésére például testtömeg-kilogrammonként 10 milligramm hatóanyagot javasolnak.

A fipronil kimutatása laboratóriumban
A laboratóriumi analitikai gyakorlatban a peszticideket és bomlástermékeiket általában valamilyen elválasztástechnikán alapuló nagyműszeres technikával vizsgálják. A fipronil észrevétele és kimutatása azonban egyáltalán nem egyszerű. Első lépésként kivonják a mintából a rovarirtó szert, vagyis a fipronilt, majd megtisztítják a többi, zavaró vegyülettől. A következő lépés a fipronil mennyiségének meghatározása, majd egy speciális szerkezetben mágnesezhetővé teszik (ezt ionizálással érik el). Ezután egy vákuumcső mágneses terében röptetve, az érzékelőbe történő becsapódáskor már nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy a szóban forgó molekula valóban a fipronil-e.

A megfelelő technológia és szakértelem a független laboratóriumok részéről rendelkezésre áll, sőt a nagyobb laborokban akár több száz peszticid-maradékot is képesek detektálni.

Ahhoz, hogy a jövőben minél kevesebb, a mostanihoz hasonló botrány robbanjon ki, minden gyártónak és forgalmazónak érdemes elvégeztetnie a törvényben előírt vizsgálatokat.

A fipronil agrotechnikai alkalmazhatóságát az Európai Bizottság többször módosított 396/2005 EK rendelet melléklete határozza meg. Szabálytalan alkalmazása esetén a vegyület és metabolitjának maradványa megjelenhet az élelmiszerekben, például az étkezési tyúktojásban, ahogyan most is történt. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?