Kirobbant a tejháború: feljelentések a Tesco és az Auchan miatt

Bejelentést tett a magyar hatóságoknál és Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert az áruházláncok ismét irreális árakon értékesítik a szlovák és a cseh UHT tejeket a magyar piacon. A TT szerint az olcsó import mögött áfacsalások állhatnak, vagy olyan termékek érkeznek a hazai boltokba, amelyeket tejpor felhígításával állítottak elő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ismét akciózni kezdtek egyes üzletláncok a hazai piacon a külföldi - elsősorban cseh és szlovák származású - ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejekkel. A napokban az Auchan hirdetett akciót, amelyben 179 forint helyett literenként 159 forintért kínálja a 1,5 százalékos, Agro Tami nevű szlovák terméket. Az Auchan 11 százalékos árcsökkentést takaró akciója óriásplakátokon is megjelent.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban bejelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az illetékes brüsszeli szervezeteknél is amiatt, hogy az Agro Tami irreálisan olcsón jelenik meg a magyar piacon - mondta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a terméktanács elnöke. A TT tapasztalatai szerint a nyomott árú külföldi UHT-tejeket elsősorban a Tesco és az Auchan hozza a magyar piacra, de a magyar tulajdonú üzletláncok franchise tagjai is importálnak olcsó UHT-tejeket.

A hazai előállítású UHT-tejek ma literenként 190-300 forintos áron szerepelnek a kiskereskedelmi forgalomban, és a terméktanács szerint a külföldi tejek sem lehetnének sokkal olcsóbbak, mivel a tejárak minden európai országban emelkednek. Ezért - tette hozzá az elnök - az irreálisan olcsó import mögött továbbra is áfacsalások állhatnak, vagy a behozott termékek nem a normálisnak tekinthető, megszokott tejalapanyagból, hanem sovány tejpor felhígításával készülhettek, mivel ez utóbbi ára csökkent a nemzetközi piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?