Mészáros Lőrinc most nagy malmot vesz

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-befektető érdekkörébe kerülhet a bicskei malom - állították az agrárszektor.hu-nak egybehangzóan iparági források. Az üzletember a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolási eljárásában vásárolja meg az üzemet. A felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Kft. azt közölte, hogy a szerződéskötésig sem a vevőről, sem a vételárról nem nyilatkozhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bicskei malom is Mészáros Lőrinc egyre bővülő agrárgazdasági birodalmához kerülhet iparági források szerint. A feldolgozót az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Kft. hirdette meg a Sikér Zrt. felszámolási eljárásában.

Érvényes és eredményes pályázat érkezett a bicskei malomra, de a szerződéskötés még folyamatban van, és annak megtörténtéig egyéb információt nem áll módunkban adni - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos a lehetséges vevővel és vételárral kapcsolatban. Az ingatlant a vevőjelöltnek még nem adták birtokba, csak az eddigi bérlő hagyta el azt.

A felszámoló a malmot, illetve a benne lévő gépeket és berendezéseket az augusztus közepén zárult nyilvános pályázati felhívásban 700 millió forintos irányáron hirdette meg. Iparági szakértők szerint a nyertes ajánlat 300 millió forintról szólt, így Mészáros Lőrinc olcsón juthat a feldolgozóhoz, bár az is tény, hogy a malomra más komoly érdeklődő nem akadt. A 300 millió forintról szóló nyertes ajánlatot a felszámoló augusztus 15-i pályázati közleménye is megerősíti.

A bicskei malommal Mészáros Lőrinc jelentős iparági kapacitásokhoz juthat. Ágazati információk szerint a bicskei feldolgozó 250 tonnás napi őrlési kapacitással működhet, így 60-70 ezer tonna búza feldolgozására lehet képes évente.

A Sikér Zrt. felszámolási eljárásában eddig egy nagykátai ipartelepre, egy budapesti ingatlanra, két tatabányai irodára és üzletre, a balatonboglári malomipari ingatlanra, a szekszárdi leválasztott malomipari ingatlanra, illetve a szekszárdi malomra, silókra és üzemi épületekre kötöttek, vagy köthetnek várhatóan adásvételi szerződéseket - közölte a felszámolóbiztos. Az érsekvadkerti malom iránt viszont a harmadik pályázati kiírásban sem volt érdeklődés, míg egy bicskei ipartelepre és szolgálati lakásra beérkezett vételi ajánlatot az alacsony ár miatt utasítottak el.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Várday Zsuzsanna tájékoztatása szerint a Sikér Zrt. felszámolási eljárása a teljes körű értékesítési eljárások befejezése után, leghamarabb jövő tavasszal fejeződhet be. A nyilvántartásba vett hitelezői követelésállomány 6 milliárd forintot tesz ki, és a cég minden vagyontárgya zálogjoggal terhelt. A felszámolásban előreláthatóan csak a zálogjogosultak juthatnak hozzá követelésük egy részéhez a nyilvántartásban szereplő hitelezői igények közül és esetleg az elmaradt munkabér-követeléssel bíró munkavállalók igényeit elégíthetik ki - tette hozzá a felszámolóbiztos..

A tatabányai Sikér Zrt.-t az öt legnagyobb hazai piaci szereplő között tartották nyilván. A cég ellen tavaly indult felszámolási eljárás, miután nem sikerült megállapodnia hitelezőivel. A vállalkozás sorsát korábbi nyilatkozatok szerint a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal több mint 300 milliós kartellbírsága és az egyre élesebb iparági verseny pecsételte meg. A társaság legnagyobb hitelezői közé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve három, zálogjoggal rendelkező bank tartozik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?