Három fortély, amellyel tökéletes pálinkát főzhetünk

agrarszektor.hu
A jó pálinka elkészítésének egyik legfontosabb eleme a magozás, ugyanis ha nem csináljuk megfelelően, egészségkárosító hatása lehet. Oda kell figyelnünk a pálinka metanoltartalmára is, amely nagy mennyiségben vakságot vagy akár halált is okozhat. Amire még érdemes időt fordítanunk a pálinka főzése során, az a szeszpára megfelelő hűtése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magozás

A csonthéjas gyümölcsökből készülő pálinkáknál az elmaradt vagy rosszul történt magozás esetén a pálinkába a megengedettnél nagyobb mértékű hidrogén-cianid kerülhet, ami egészségkárosító hatású. Érdemes arra is odafigyelni, hogyan magozunk, mert egy rosszul beállított gép szétroncsolhatja a magokat. A cefrébe soha ne adagoljunk élesztő-tápanyagként műtrágyát, mert abból - írja a laboratorium.hu.

A metanoltartalom

Érdemes megvizsgáltatni a pálinkák metanoltartalmát is, ugyanis az akár az egészségre is ártalmas lehet. Míg az etil-alkohol szervezetben történő lebomlása során acetaldehid keletkezik, amely ugyan okozhat rosszullétet, fejfájást, addig a metanolt a szervezetünk formaldehiddé alakítja, ez pedig méreg, amely a megengedett egészségügyi érték felett vakságot vagy akár halált is okozhat. A metilalkohol-tartalom csökkentése nem egyszerű feladat, mivel az erjedés során keletkező nem kívánatos komponens a lepárlás során csak kismértékben választható el az előpárlattal vagy az utópárlattal.

A jó pálinka titka

Egy friss kutatás során különböző gyümölcsfajok (alma, körte, meggy, kajszibarack és szilva) jellemző illékony komponenseit, vagyis összessen 75-80 darab vegyületet vizsgáltak, és megállapították, hogy a lepárlás folyamán az egyes komponensek jól csoportosíthatók az alapján, hogy az elő-, közép- és utópárlati szakaszban milyen mértékben dúsulnak. Ennek a trükkje a deflegmációban (a szeszpára részleges lehűtéssében) rejlik. A jó vilmoskörte pálinka készítésének legfontosabb feltételei a szüret megfelelő időpontja, az utóérlelés körülményei, a hibátlan cefre, a nem túl erőteljes deflegmáció a főzés közben, valamint a több, legalább két részletben történő főzés. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?