Most azzal vádolják Trumpot, hogy az amerikaiak egészségével játszik

agrarszektor.hu
Hatalmas veszélyeket látnak egyes amerikai élelmiszerbiztonsági szakértők abban, hogy Donald Trump kormánya kitolná azt a határidőt, amikortól az USA farmereinek kötelező vízteszteket kellene végezniük gazdaságaikban. A vízvizsgálatokat élelmiszerbiztonsági szempontok miatt írnák elő, ezért szakértők szerint a tesztek későbbi elrendelése komoly humánegészségügyi kockázatokat okozhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Arra köteleznék a farmokat az Egyesült Államokban, hogy a gazdaságaikban felhasznált víz összetevőire vonatkozó vízteszteket végezzenek. Szakértők ennek szükségességét azzal indokolják, hogy javuljon az élelmiszerbiztonság és a különböző élelmiszerek alapanyagai ne érintkezzenek szennyezett vízzel.

Ugyannakor az USA illetékes hatósága a közelmúltban azt javasolta, hogy e vizsgálatokat a farmokon csak 2022-2024-től kelljen elvégezni. Az indítvány szerint a vízvizsgálati követelményeket a legnagyobb gazdaságoknak 2022-től, a kisebb farmoknak 2023-2024-től kellene betartaniuk.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A www.thepacker.com szerint a határidő módosításával ért egyet a Trump adminisztráció is, de álláspontjával máris vitákat robbantott ki. A Trump-kormány támogatásának egyik fő oka az élelmiszeripari vállalkozások megnyugtatása, más vélemények szerint viszont a kabinet ezzel az amerikai fogyasztóknak ártana.

Az illetékes fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági szervezetek nem értenek egyet a javaslattal, és komoly kritikákkal illették azt. Szerintük a víztesztek csúszása az amerikaiak egészségét veszélyeztetheti és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot gerjeszthet. Joguk van tudni a fogyasztóknak, hogy öntözik-e például állati fekáliával szennyezett vízzel azokat az alapanyagokat, amelyekből az élelmiszerek készülnek, vagy szennyeződnek-e veszélyes fertőzéseket okozó kóli-baktériumokkal a mezőgazdasági termények - hangoztatják a viszgálatok előírásának elhalasztását kritizáló szervezetek.

Az élelmiszerfeldolgozók ezzel szemben üdvözölték a hírt, ugyanis a víztesztelési követelmények szerintük a gazdálkodásban nem biztosítanának elég rugalmasságot és jóval több munkát igényelnének. Az USA illetékes hatósága a viták láttán azt ígérte, hogy 2018 elején összehív egy "mezőgazdaság csúcstalálkozót" annak érdekében, hogy megvitassák a víztesztelésekkel kapcsolatos követelményeket és szabályozási kérdéseket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?