Ide fektetnek be a milliárdos világhírességek

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság a vagyonukat gyarapítani kívánó világhírességek számára is csábító befektetési lehetőségeket rejt. A "gazdagok és szépek" egy része a hagyományos ágazatokba, az állattenyésztésbe és növénytermesztésbe invesztál, míg mások az egészséges és alternatív élelmiszerekben látják a jövőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A feltörekvő vagy csúcson lévő hírességek elsősorban jó pénzfialtatási lehetőséget látnak a mezőgazdaságban, míg a karrierjük zenitjén már túl lévő sztárok általában rekreációs céllal vásárolnak magunknak luxusingatlannal ellátott ranchot vagy szőlőbirtokot. A jövő a megújuló energiaforrásokra épülő, a környezetet nem kizsákmányoló agráriumé, és azon belül is leginkább az egészséges életmódhoz illeszkedő élelmiszerek előállításáé - már ha hiszünk a celebeknek, akik ezen a téren is igyekeznek pár lépéssel a világ előtt haladni.

A színész Leonardo DiCaprio a fenntarthatóság oldaláról közelíti meg a mezőgazdaságot, legalábbis a befektetései erre utalnak. A DiCaprio által támogatott greenfieldi Rubicon Agriculture nevű vállalkozás küldetése a helyi gazdaság és társadalom megerősítése. A vállalkozás hidroponikus növénytermesztésre alkalmas konténereket forgalmaz, és arra igyekszik rávenni az embereket, hogy a szükséges friss zöldségeket próbálják a maguk számára megtermelni, mégpedig talaj nélkül, egy speciálisan erre a célra kialakított rendszer segítségével. Az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerek átlagosan 2000-2500 km-t utaznak, mire eljutnak a fogyasztók tányérjáig, így a Rubicon egy valóban létező problémára keres megoldást.

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó "techguru", Bill Gates is a termelési-fogyasztási szokások megváltoztatásában látja a jövőt. A Microsoft alapító-tulajdonosa szerint a hagyományos állattartás nélkül is képesek lehetünk hús előállítására, legalábbis az általa is dollármilliókkal támogatott Beyond Meat cég erre vállalkozik. A hamburgerük például kétszer annyi vasat rejt magában, mint a klasszikus marhahúsos változat, miközben a koleszterintartalma nulla, ugyanis a termék kizárólag növényi protein (borsófehérje, élesztőkivonat, kókuszzsír) felhasználásával készül.

A 290 millió dolláros vagyonnal rendelkező Beyoncé az alapítója a nyelvtörő WTRMLN WTR nevű vállalkozásnak, amely görögdinnyéből készít sportitalokat (a WTRMLN WTR fantázianév az angol watermelon és water, vagyis a görögdinnye és víz szavakból alakult ki, a magánhangzók elhagyásával). Az Egyesült Államokban évente 1,7 millió tonna görögdinnyét termesztenek, ám ennek tetemes hányada veszendőbe megy, sportitalok formájában viszont újrahasznosítható válik - legalábbis Beyoncé reményei szerint.

A filmes sztárpár, Angelina Jolie és Brad Pitt tradicionálisabb agrárüzletbe, egy franciaországi borászatba fektettek be, ám ültetvényeik sorsa a válásuk után bizonytalanná vált. 2012-ben mintegy 60 millió dollárért vásárolták meg a Château Miraval kastélyt és birtokot, ahol rozét és vörösbort, valamint kétfajta fehérbort állítanak elő.

A szintén a mozivászonról ismert fenegyerek, Russell Crowe az állattenyésztés révén próbál közel maradni a hétköznapok valóságához. Az ausztráliai Nana Glenben birtokol egy 400 hektáros ranchot, amely eddig összesen 5 millió dollárjába került. Az itt tartott jószágállomány legértékesebb része a mintegy 700 fekete Angus marhából álló csorda. Ezek a nagy testű állatok szolgáltatják a legfinomabb steaket, ami nemcsak az Egyesült Államokban és Angliában, de Ausztráliában is keresett terméknek számít.

Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?