Fazekas: Erdélyben is készülhessen pálinka

agrarszektor.hu
Keresi Magyarország a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák a pálinka megnevezést. A kormány az idén összesen 520 millió forintot fordít a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg a pálinka földrajzi eredetvédelemmel rendelkezik az EU-ban, és csak Magyarországon, illetve négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Továbbra is keresik ugyanakkor a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák termékükre a pálinka megnevezést - tette hozzá.

A miniszter tájékoztatása szerint első körben a kormány 2018-ra százmillió forintot fogadott el a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére, és ezt egy újabb döntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a falugazdász hálózatba. Őket a térség gazdaszervezeteinek ajánlásával válogatják ki.

A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában és a szakoktatási hozzáférésben működnek közre. Emellett átadják a szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, amelyeken tevékenykednek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?