Hosszú sorokra számíthat, aki nem érvényesíti időben igazolványát

agrarszektor.hu
Március 20-ig kell érvényesíteni az őstermelői igazolványokat annak érdekében, hogy a gazdálkodók jogviszonya folyamatos maradjon. Azoknak kell lépniük, akiknek 2018-ra nincs értékesítési betétlapjuk. Érdemes minél hamarabb intézkedni, hogy a sorban állásokat el lehessen kerülni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érvényesíteni kell az őstermelői igazolványokat, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos legyen - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az érvényesítés jogvesztő határideje március 20-a. A határidő azokat érinti, akik hatályos ideiglenes vagy már kártyaalapú őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, de még nincs 2018-as értékesítési betétlapjuk. A betétlap kiállítása díjmentes, és az őstermelő bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes falugazdásznál kérelmezhető. Közös igazolványnál az őstermelő családtagoknak is meg kell jelenniük.

Az ügyintézéshez be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas érvényes dokumentumokat, illetve az érvényesítésre váró őstermelői igazolványt is. A várható torlódások elkerülése érdekében a kamara szerint érdemes minél hamarabb felkeresni a falugazdászokat.

Abban az esetben, ha nem a március 20-án lejáró jogvesztő határidő miatt van szükség az őstermelői ügyintézésre, illetve a határidőig az igazolványok tulajdonosai őstermelői értékesítést nem terveznek, lehetőség szerint a határidő lejárta után intézzék őstermelői igazolványukkal kapcsolatos ügyeiket. Így ugyanis elkerülhetik a sorban állásokat - figyelmeztet a NAK.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őstermelők igazolványait állítja ki, de ha az igazolványok valamilyen okból nincsenek meg, az őstermelői tevékenység igazolásával kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) földművelésügyi igazgatóságához kell fordulni. Erre szükség lehet például a támogatások igénybevételéhez vagy a földműves-nyilvántartási bejelentkezéshez. Az őstermelői tevékenységről szóló igazolás, azaz az igazolvánnyal kapcsolastos hatósági bizonyítvány kiállítását tehát a Nébih-nél lehet kérelmezni.

Az igazolást a hivatal kérelemre állítja ki, amely postai úton vagy személyesen is benyújtható. A hatósági bizonyítvány kiállítása illetékköteles, amelynek mértéke eljárásonként 3000 forint, de ez alól bizonyos esetekben mentesülhetnek a kérelmezők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?