Trump megállíthatatlan: földindulás jöhet az amerikai vágóhidakon

agrarszektor.hu
Drasztikusan növelné legújabb javaslatával a sertések vágási sebességet az amerikai vágóhidakon Donald Trump, az USA elnöke. A változtatással egyes vélemények szerint a hús- és a csomagolóipari cégeknek kedveznének, mások viszont úgy vélik, hogy az elképzelések veszélyeztethetik az élelmiszerbiztonságot és a húsipari dolgozók egészségét, emellett pedig állatjóléti aggályokat is felvetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Radikálisan növelné a vágások sebességét az amerikai sertésvágóhidakon Donald Trump - írja a theguardian.com. Jelenleg maximum 1100 sertést vághatnak le óránként, de az amerikai elnök az óránkénti 1300-1500-as darabszám elérésére tett javaslatot. A rossz nyelvek szerint Trump elképzelésének valódi célja, hogy növelje a hús- és a csomagolóipar nyereségét, és kitömje egyes vállalatvezetők zsebét. 

Szakértők szerint ugyanakkor a vágási sebesség fokozása jelentősen veszélyeztetné a munkavállalók biztonságát, így nőne a sérülések aránya, és több mint 100 millió disznó jóléte is veszélybe kerülne. A sertés-feldolgozóipar jelenleg az egyik legveszélyesebb tevékenységnek számít a munkavállalók számára, mivel e szektorban háromszor többen sérülnek meg más területekhez képest, és a súlyosabb humán megbetegedések száma is sokkal magasabb.

Donald Trump

Az új javaslattalal az úgynevezett sertéshús-ellenőrzési rendszer privatizálását is megcéloznák, és a hírek szerint több mint 140 hivatásos élelmiszer-felügyelő munkáját szüntetnék meg. Ennek kapcsán máris aggodalmat okoz, hogy a képzett szakembereket állítólag szakképzettséggel nem rendelkező üzemvezetőkkel pótolnák, de azt nem tudni, pontosan mit kívánnának elérni a változtatásokkal. Egyesek úgy vélik, kevesebb információ jutna el a nyilvánossághoz a humán- és állategészségügyi kockázatot jelentő megbetegedésekről, mint amilyen például a szalmonella is. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?