JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban március eleje óta 41 százalékkal 39,5 eurócent/kg-a nőtt. Hollandiában tavaly év végéhez képest már megduplázta az árát a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej, most a 38 eurócentet közelíti egy kilogrammja.
Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek árát. Az alábbi ábra jól érzékelteti, hogy a szokásos ciklikus árhullámzáson belül a tejzsír felértékelődése hajtja fel az alapanyag árát. A kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján a zsírérték 27 százalékkal nőtt, míg a fehérjeérték 28 százalékkal csökkent májusban az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A trendről egy bő hónappal ezelőtt itt írt az agrárszektor.hu. A rendelkezésre álló tejmennyiségből a legnagyobb gyártók egyre inkább vajat készítenek, az igények növekedésével mégsem képesek tartani a tempót, ami magasan tartja az árakat.
Az Európai Bizottság adatai szerint Kína vaj- és vajolajimportja 30 százalékkal, a sovány tejporé 11 százalékkal, a teljes tejporé 10 százalékkal nőtt, míg a sajté 5 százalékkal csökkent 2018 első négyhónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ázsiai ország vajéhsége azonban csak közvetett módon gyakorolt hatást az európai árakra, beszerzéseit elsősorban Új-Zélandról intézte. Az EU harmadik országokba irányuló vaj- és sajtkivitele ugyanis nem változott az előző évhez képest. Viszont az, hogy a világpiacon megcsappant az elérhető vaj, hatással volt az itteni árakra is.