Illegálisan és veszélyesen működött a süteményes webáruház

agrarszektor.hu
Lakossági bejelentésre próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házi cukrászsüteményeket is hirdető internetes oldalon. Az elsősorban gyermekeknek szánt tortában a Nébih laboratóriuma határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki. Csaknem egymillió forintos bírságot szabtak ki

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Engedély nélkül, illetve megfelelő képesítés és technológiai háttér hiányában készült termékekre hívta fel a Nébih figyelmét egy lakossági bejelentés. A házi készítésű süteményeket is hirdető internetes oldal tevékenységét próbavásárlással ellenőrizte a hatóság. A weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket.

A próbavásárláskor rendelt előre csomagolt tortát hűtve szállították, de azon semmilyen jelölés sem szerepelt. A készítője a termékhez nem csatolta a nyomon követhetőséget igazoló számlát, továbbá a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is.

A Nébih laboratóriuma a tortából több azo-színezéket is kimutatott. A narancssárga színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket. Ezen élelmiszer-színezékek felhasználása szigorú szabályokhoz, határértékekhez kötött. Használatukról a vásárlókat kötelező tájékoztatni, mivel az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki, és előírás "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" figyelmezető mondat feltüntetése is.

A weboldal "házi cukrászai" nem rendelkeztek képesítéssel és engedéllyel, illetve tevékenységükről nem tettek bejelentést az illetékes önkormányzatoknál. A honlap üzemeltetője elismerte az eljárásban feltárt hiányosságokat, és az illegálisnak számító tevékenységet azonnal megszüntette. A többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.

Címlapkép: Sóki Tamás (MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?