Nem várt katasztrófát hozhat a Brexit az élelmiszerpiacon

MTI
Megállapodás nélküli Brexit esetén nem lenne teljes körű garancia arra, hogy Nagy-Britannia továbbra is exportálhat élelmiszert az Európai Unió piacaira - mondta kedden a mezőgazdaságért felelős brit szaktárca vezetője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter a brit mezőgazdasági termelők országos szövetségének (NFU) éves kongresszusán kijelentette: az Európai Unió egyértelművé tette, hogy minden brit élelmiszerre maradéktalanul érvényesítené a külső exportőrökkel szemben alkalmazott vámtételeket, ha a brit EU-tagság a kilépés feltételeiről szóló megállapodás életbe lépése nélkül szűnik meg. Gove szerint ez a brit juh- és marhahúsexport esetében legalább 40 százalékos, egyes darabolt húsfélékre 100 százalékot jóval meghaladó vámokat is jelenthet.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A miniszter szerint az ilyen vámterhek a brit agrártermékek drámai áremelkedését okozhatják az EU-piacon, miközben az unióban maradó országok "Spanyolországtól Romániáig" alig várják, hogy lecsaphassanak például a brit húsexport francia piacára. Ráadásul Ausztrália és Új-Zéland is vámmentesen exportálhat az Európai Unióba juhhúst a meghatározott kvóta erejéig, Nagy-Britanniának azonban megállapodás nélküli Brexit esetén még ilyen hozzáférése sem lenne az EU-piachoz.

A brit élelmiszerkereskedelem legnagyobb szereplőinek minapi felhívása szerint a hazai ellátásban is komoly gondokat okozhat a megállapodás nélküli Brexit. A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) és a legnagyobb kiskereskedelmi forgalmazók a londoni alsóház képviselőinek címzett, január végén ismertetett közös levelükben hangsúlyozták: élelmiszerhiányhoz és áremelkedéshez vezethet, ha Nagy-Britannia szabályozatlan módon lép ki az Európai Unióból, és emiatt fennakadások keletkeznének a határforgalomban. 

A levél szerint az élelmiszerforgalmazó kiskereskedelmi hálózatok erre az eshetőségre készülve már hozzákezdtek a készletek felhalmozásához olyan élelmiszerekből, amelyek esetében ez lehetséges, de a fagyasztott és a hűtött élelmiszerek tárolására szolgáló összes raktár már megtelt. Ha lenne is azonban szabad raktározási kapacitás, a friss élelmiszereket nem lehet készletezni. A kiskereskedelmi forgalmazók egyébként sem tárolnak kétheti ellátásra elegendő raktárkészletnél nagyobb mennyiséget, és ha a beszállítói hálózatban zavarok támadnak, e készletek újratöltése is nehézzé válik - hangsúlyozták a felhívás aláírói.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?