Durván betett a sok eső a magyar epernek: aranyáron mérik a hazai gyümölcsöt

agrarszektor.hu
Magasabb a magyar szamóca ára az ilyenkor megszokottnál, a hűvös, csapadékos időjárásban ugyanis lelassult a gyümölcs érése. Az esős idő nem csak az érést tette vontatottá, de a nedves környezetben a gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott a termelőknek. Ugyanakkor mivel a meleg és napsütéses időjárás elmaradt az utóbbi hetekben, ezért a gyümölcs íze sem a vártak szerint alakult.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kifejezetten jól indult az idei szamócaszezon az országban, ami annak köszönhető, hogy egy száz százalékban öntözött kultúráról van szó - mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert gyümölcsöt a tavaszi fagyok sem károsították számottevően, április közepén azonban 10-30 százalék közötti virágkár keletkezett az ország északkeleti régiójában az éjszakai fagyok miatt. Ez ugyanakkor országos viszonylatban érdemi terméskiesést nem okozott - tájékoztatott az alelnök. 

Jó ideje tart már a hüvős, esős idő Magyarországon, és mivel a szamócaszezon mindössze hat-nyolc hetes, ezt az időjárási szélsőségek jelentősen meg tudják változtatni - emelte ki Apáti Ferenc. A hetek óta tartó esős idő nem csak a gyümölcsök érését lassította le, de a gombás betegségek is megtámadták a növényeket, ez pedig komoly terméskiesést okozott a termelőknek. Ennek köszönhetően a magyar szamóca jelenleg drágább az ilyenkor megszokottnál, a szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak csökkenni. Az időjárás, vagyis a meleg és napsütéses órák hiánya a gyümölcs ízére is hat, ráadásul az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet majd gyökeres változásra számítani - tette hozzá. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06