Amerika a következő 7 évben megtriplázza marhahúsexportját Európába

agrarszektor.hu
Európa tovább csökkenti a kereskedelmi feszültséget az USA-val: az unióba beszállítható marhahús mennyiségének döntő része hamarosan az Egyesült Államokból érkezhet - Trump elnök és az ottani farmerek legnagyobb megelégedésére. A hormonmentes marhahús exportja megtriplázódhat az elkövetkező években. Immár nemcsak a Mercosur-megállapodás fenyegeti az európai húsmarhaszektort.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kereskedelmi parnerek legújabb megállapodása alapján évente 18.500 tonna marhahúst exportálhat az Egyesült Államok Európába 220 millió dollár értékben, ami a következő hét évben fokozatosan 35.000 tonnára és 420 millió dolláros exportértékre növekedhet. Eddig 13.000 tonna marhahúst szállítottak be az amerikaiak mintegy 150 millió dollár értékben.


“A piacok megnyitása a farmereink előtt többről szól, mint egy iparágról, egy életmód melletti kiállást is jelent. A szenvedéllyel végzett kemény munka és elkötelezettség a generációk során Amerikát a világ legnagyobb és legjobb minőségű marhahúsának előállítójává tette" - mondta Trump elnök a döntés bejelentésekor. Az amerikai marhaágazat örömmel fogadta a hírt.

Éveken keresztül nehezen tudtunk belépni az Európai Unióba néhány nem vámjellegű kereskedelmi korlátozás miatt. Azt akarjuk, hogy az európaiak is élvezhessék azt a jó minőségű marhahúst, amelyet az amerikai farmerek állítanak elő"

- mondta a bejelentés során Jennifer Houston, a National Cattlemen's Beef Association elnöke. Mint az ismert, Európa elutasítja a hormonkezelt marhák húsát, ahogy a klóros fertőtlenítésen átesett csirkehúst is. Ezek a termékek nem a vámok, hanem a húskezelési előírások miatt nem léphetnek Európa piacára. A mostani megállapodás sem szünteti meg ezt az európai gyakorlatot, azonban az előírásoknak megfelelő, behozható húsmennyiséget megemeli.

2014-ben az EU 45.000 tonna nem hormonkezelt marha húsára nyitott beszállítási kvótát, többek között az USA-ból. "Az új megállapodásnak köszönhetően a meglévő kvóta lényeges hányada illeti majd az Egyesült Államokat. Ez megoldást jelenthet a WTO-ban régóta fennálló vitánkra is" - fogalmazott Jani Raappana, az EU Tanács finn elnökségének tagja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?