Kegyetlen tojásdrágulás száradhat a magyar multik lelkén: ezért teszik

agrarszektor.hu
Harmadával emelkednének az átlagos 45-50 forintos tojásárak, ha kitiltanák a nagy áruházláncok a polcokról a ketreces tartásban termelt tojásokat. Ráadásul ezek az árak a szezonális időszakokban, mint amilyen a húsvét, még magasabbra kúszhatnak. Ha ez nem lenne elég a magyar tojástermelők szerint, ha a multiláncok valóban leállítják a ketreces tartásból származó tojások felvásárlását, az sok termelőnek a csődöt jelentheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tesco és a Spar tavaly hivatalosan is bejelentette, hogy 2025-től nemcsak Magyarországon, de az egész közép-európai térségben kizárólag szabad, ökológiai, mélyalmos, biotermelésből és -tartásból származó tojásokat árul majd - írja a Népszava. A hír rendesen felkavarta itthon az állóvizet, a magyar tojástermelők szerint ugyanis, ha a multiláncok valóban leállítják a ketreces tartásból származó tojások felvásárlását, az sok termelőnek akár a csődöt is jelentheti. Az állatjóléti intézkedések jegyében az unióban 2012 óta tilos a hagyományos ketreces tartás. Az átalakítás, a nagyobb alapterületű, magasabb, ülőrudas, fészekkel ellátott ketrecekre az átállás a magyar termelőknek 12-14 milliárd forintjába került. A magyar termelők jelentős részére elviselhetetlen terhet róna, ha néhány éven belül gyökeresen át kellene alakítaniuk a technológiát, hiszen kidobhatnák a jelenleg használt EU-konform ketreceiket és át kellene alakítaniuk az épületeket is. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az ágazati szakértők szerint, ha valóban kitiltanák a nagy láncok a boltok polcairól a ketreces tartásnak termelt tojásokat, akkor a jelenlegi átlagos 45-50 forintos tojásárak az alternatív technológiától függően harmadával is emelkednének. Ráadásul ezek az árak szezonális időszakokban, mint amilyen a húsvét, még magasabbra is kúszhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az EU-konform ketreces tartásnak sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a szabad tartásnak, vagy a mélyalmosnak - mondta Horn Péter akadémikus, agrármérnök, a kaposvári egyetem rektora a Tojás világnapi rendezvényen. Ennek az az oka, hogy kevesebb ammóniát, szén-dioxidot, metánt bocsát ki a többi termelési módszernél, és kisebb a víz-, illetve a takarmányfelhasználás is. Emellett állategészségügyi szempontból is a legbiztonságosabb, mert az állomány védett a vadmadarak esetleges fertőzésitől és az élősködőktől is - tette hozzá. A szakemberek szerint egyébként a tojás minősége nem a tartási technológián múlik, hanem sokkal inkább a takarmányozáson.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?