Sokkoló adatok: ennyi élelmiszert pocsékolunk el évente

agrarszektor.hu
Kevés probléma kapott kevesebb figyelmet, mint az élelmiszerveszteség és -pazarlás, ami egy morális és technikai mulasztás egy világban, ahol az éhezést és táplálkozási problémákat még nem sikerült felszámolni. Az alábbi véleménycikket Máximo Torero Cullen, a FAO főigazgató helyettese írta, amelyet most változatlan formában teszünk közzé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2011-ben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette a Svéd Élelmiszer- és Biotechnologia Intézettel közös, nagy port kavaró jelentését, mely szerint a megtermelt élelmiszer harmada kerül kidobásra. Egy adat, ami azóta széles körben elterjedt. Mindez nyolc éve történt. A FAO azóta keményen dolgozott különböző kísérleti programokon, hogy javítsa a gyakorlati megértést az élelmiszerveszteség és -pazarlás csökkentésének lehetőségeire, ahogy a fenntartható fejlődési célokban is megfogalmaztuk.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Kifejlesztettük az élelmiszerveszteség indexet, melynek használatával az országok a betakarításkor, tároláskor, szállításkor és feldolgozáskor keletkezett veszteséget mérhetik, kihagyva az értékesítést. Megbízható és összehasonlítható adatokra van szükség, hogy az előrehaladást mérni és a bevált módszereket beazonosítani tudjuk. A FAO az élelmezéssel és a mezőgazdasággal foglalkozó jelentése ezért konkrét és járható utakat térképezett fel, az élelmiszerveszteség és -pazarlás puszta démonizálása helyett. Lett egy új számadatunk: 14%, ez az új becslés a globális élelmiszerveszteségre. Nem szabad elfelejteni, hogy a rendelkezésre álló adatok még hiányosak és a minőségük is javítandó még.

Ez az adat nem összevethető a 2011-essel, mivel azóta pontosítottuk módszereinket és bevettünk olyan tényezőket, mint a gazdasági érték és táplálkozás. Úgy tűnik, hogy az élelmiszerveszteségből és -pazarlásból eredő mikrotápanyag veszteségek arányaiban nagyobbak mint maga a mennyiség. Az élelmiszerpazarlás ebben a 14%-ban nincs benne, ami elképesztően magas is lehet a gazdagabb országok háztartásaiban kidobott élelmiszer és a nem megfelelő tárolási kapacitások miatt a fejlődő országokban. Az élelmiszerpazarlásra vonatkozó becslések a néhány százaléktól az egyharmadig terjednek, országonként eltérően.

A 2019-es jelentés rámutatott arra a sokkoló tényre, hogy az élelmiszerveszteség gyakran azon országokat sújtja, ahol az éhezés nagyon is jelen van. Nem kérdés, a helyzetet sürgősen kezelni kell. Emellett nincs egy mágikus formula, ami az élelmiszerveszteséget és -pazarlást az éhezéssel összekötni. Az élelemhez való fizikai és financiális hozzáférés hiánya, nem az elérhetősége önmagában az alultápláltság legnagyobb kiváltója. A FAO mélyebb elemzése egyúttal megerősíti, hogy nincs egy, mindenkire alkalmazható megoldás. Például a manióka, a trópusok alapélelmiszere, hamarabb megromlik, mint a burgonya a mérsékelt égövben.

Okosabb lenne olyan közpolitikákat kidolgozni, melyek az élelmiszerveszteség és -pazarlás visszaszorítását tágabb célkitűzésekhez kapcsolja, mint a természeti erőforrások megóvása vagy a klímaváltozás. A mezőgazdaság hatása a világ vízkészleteire és földhasználatára (és ezáltal a káros üvegházhatásúgáz-kibocsátásra) hatalmas, ezért mindennek, amit megtermelünk, de hiába, a táplálkozásunkon túlmutató hatása van. Ahogy a FAO jelentése bemutatja, ahol az élelmiszerellátás és a természeti erőforrások nyomás alatt vannak, az élelmiszerellátó rendszerbe való korai beavatkozás hatásos, míg a fogyasztó és kiskereskedelem szintjén megjelenő élelmiszerpazarlás csökkentése a legjobb stratégia a káros gázkibocsátás mérséklésére.

Az új élelmiszerveszteség indikátor egy jó eszköz az országok és más szereplők felelősségének megállapítására és az élelmiszerlánc gyenge pontjainak feltérképezésére, ahol a beavatkozás a leginkább vezethet eredményre. Beruházásokra, például a tárolás és logisztika terén, illetve az ismeretek bővítésére, szintén szükség lesz. Azt reméljük, hogy az új módszer több adatot is eredményez majd. A jelenlegi becslések nagyon eltérőek és csak néhány élelmiszertípusra terjednek ki.

A FAO célja, hogy tagországai valóra válthasság ígéretüket és jobbá tegyék lakosaik életét. Eljött a tettek ideje - az életképes megoldásoké - hogy a 12-es Fenntartható Fejlődési Célt és az élelmiszerveszteség és -pazarlás megfelezésének vízióját megvalósítsuk 2030-ig. Még sok a dolgunk, de annál több a várható nyereség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?