Csodanövénnyel szakíthatnak nagyot idén Békés megyében

agrarszektor.hu
A 2018-as homoktövis termés többszörösét takarították be idén Gyomaendrődön, ahol mintegy tíz hektáron termesztik a növényeket. A bogyóból ivólevet készítenek, amely cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, és egyelőre helyben értékesítik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt év 1,5 tonnás homoktövis-termésének többszörösét takarították be idén az önkormányzati ültetvényeken a Békés megyei Gyomaendrődön - írja a Beol-ra hivatkozva a Sokszínű vidék. A 2012-ben létrehozott Bónom-zugi 0,4 hektáros ültetvényt a város külterületén elhelyezkedő Torzsás-zugban összesen 10 hektárral bővítették. Az idei rekordtermést elősegítette, hogy az itt elültetett több mint nyolcezer tő homoktövis már ebben az évben termőre fordult. A növények bogyójából ivólevet készítenek a településen. A tavalyi termésből mintegy négyezer liter ivólevet gyártottak. Az ital cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, és az önkormányzat helyben értékesíti.

A kézi betakarítás során a termések egy részét bogyónként szedték le, míg egy másik formában 25-30 centiméteres ágakkal együtt szüretelték a gyümölcsöt. A bogyókat a Hajdúhát déli részén lévő, 1400 lakosú faluban, Jászszentandráson található üzembe szállítják, míg az ágas terméseket a Bordányban található szövetkezet dolgozza fel. Az önkormányzat ­tervei között az szerepel, hogy helyben oldják meg a növény feldolgozását. Az elképzelések szerint ­szóba jöhet saját erejű beruházás, ­illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indulna be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdaságának élénkítésében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06