JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A Német Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint valóban visszaesett a német hústermelés 2019-ben. Összesen szűk 8 millió tonna hús keletkezett az országban, ez 1,4 százalékkal maradt el az előző évi eredménytől.
A visszaesés legfőbb oka a sertéshús-előállítás gyengélkedése. Ezzel szemben a brojlercsirketermelés számottevő erősödésen ment át.
Az 51,8 miliós saját sertés-előállítás már messze nem elég a német vágóhidaknak. Mivel a hazai felhozatal egy év alatt 3 százalékkal esett, ezért 2,7 százalékkal növelni kellett a külföldről behozott állatok számát, ami így már elérte 3,3 milliót. Így az összesen levágott állatok száma 55,1 milliót tett ki. A feldolgozott sertésekből 5,2 millió tonna hús keletkezett, ez 2,6 százalékkal rosszabb eredmény a 2018. évinél.
Arányaiban a legdrámaibb zuhanás a pecsenyekacsa-szektorban következett be: állományszinten 6,5, megtermelt húsban 6,6 százalékos a csökkenés. Szerencse, hogy volumenét tekintve kicsike ez az ágazat. A megtermelt húsmennyiséget tekintve a marhaszektor a második legjelentősebb az országban, itt enyhe növekedés következett be 2019-ben, noha a vágóra került állatok száma esett. Ennek oka, hogy tavaly nagyobb élősúlyban adták le a termelők a jószágokat. Marhahúst enni a jólét jele, és a vöröshúshoz még mindig az egészségesség mítosza kapcsolódik, ezért fogyasztása bővül.
Az összesen megtermelt baromfihús mennyisége 0,8 százalékkal haladta meg a 2018. évit, ami a brojlercsirke-előállítás 1,5 százalékos emelkedésének köszönhető.
Időközben a baromfihús is kivívta magának a könnyen emészthető, egyszerűen elkészíthető, egészséges hús címét, plusz olcsó is. Hagyományosan azonban még mindig sertéshúsevő nemzet a német. 2018-ban egy átlagos fogyasztó évi szinten 60 kilogramm hús evett, ebbőla sertéshús 35,7 kilogrammot tett ki. Ám 2013 és 2018 között 7,5 százalékkal esett a kereslet ez iránt a húsféleség iránt. Marhahúsból 2018-ban fejenként 9,7 kilót fogyasztottak el, ez 10,7 százalékos növekedést könyvelhet el 5 év távlatában. Az átalakuló fogyasztói preferenciák nyertese a baromfi: már fejenként 13,2 kilogramm fogy belőle. A juhhúsfogyasztás a népesség egészét tekintve még mindig alacsony, de hatalmas ugráson ment át: 2013-hoz képest 12,7 százalékkal nőtt az egy főre vetített mennyisége a migránsok étkezési szokásainak köszönhetően.
Összehasonlításképpen a magyarországi számok (2016.):
- baromfihús: 30 kg/fő
- sertéshús: 29,3 kg/fő
- marhahús: 3 kg/fő
- juhhús: 0,1 kg/fő