Csőd szélére kerülhetnek a hazai méhészek: már senki nem veszi a magyar mézet

Csőd szélére kerülhetnek a hazai méhészek: már senki nem veszi a magyar mézet

MTI
Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel - nyilatkozta Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lap pénteki számában megjelent cikkben Fazekas Gyula elmondta, a piac telítődése már november közepén érezhető volt, a nyugat-európai vevők "maguk előtt tolják" a megvásárolt árut. Többen közülük jelezték, hogy nem vásárolnak már mézet a következő szezonig - tette hozzá.Közölte, az aktuális piaci helyzet egyik fő oka a vegyes méz esetében, hogy az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az Európai Unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a lapnak elmondta, hogy euróban számolva az elmúlt tíz évben 35-40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. A felvásárlás pedig szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni a terméküket, mára viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac, jelenleg például a legnagyobb magyarországi felvásárlók egyike sem vesz mézet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?