Soha nem volt még ennyire drága a sertéshús: megállíthatatlan az árak emelkedése

Soha nem volt még ennyire drága a sertéshús: megállíthatatlan az árak emelkedése

agrarszektor.hu
Januárban az egy évvel korábbihoz képest 116%-kal emelkedett a sertéshús ára Kínában. Decemberben ez a növekedés még "csak" 97%-os volt, tudhattuk meg a kínai nemzeti statisztikai hivatal adataiból. Ezzel együtt az ország élelmiszerárai januártól januárig mintegy 20,6%-kal nőttek, és a fogyasztói árak inflációja 5,4%-kal nőtt a fenti időszakban. A hivatal szerint az utolsó hónap fogyasztói árainak kiemelkedő növekedése több faktornak volt köszönhető, főként a kínai újévi rendezvényeknek és a koronavírus kitörésének.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hivatalos kormányzati adatok mutatják, hogy Kínában a sertéshús ára januárban az egy évvel korábbihoz képest 116%-kal emelkedett, ez a növekedés decemberben még "csak" 97%-os volt, olvasható a CNBC oldalán. A kínai nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint ennek hatására az ország élelmiszerárai 20,6%-kal nőttek januártól januárig, az általános fogyasztói árak inflációja pedig 5,4%-os volt. A Reuters által korábban megkérdezett elemzők ugyanerre az időszakra még csak 4,9%-os fogyasztóiár-inflációt prognosztizáltak.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A hivatal jelentése szerint a fogyasztói árak a tavalyi év utolsó hónapjában tapasztalható megugrása elsősorban a kínai újév miatt rendszerint megugró keresletnek, valamint az új koronavírus kitörésének volt köszönhető. A kínai sertésárak már az afrikai sertéspestis az országban való megjelenése után elkezdtek emelkedni. A fertőzés miatt ugyanis az ország sertésállományának tekintélyes hányadát el kellett pusztítani. A sertéshús iránti kereslet, mivel ez a kínai étrend egyik alapeleme, minden évben meg szokott ugrani a holdújév előtt.

A most kitört koronavírus-járvány, amely a feltételezések szerint a kínai Wuhan városból indult, okozhatott némi zavart az élelmiszer-ellátásban, mondta Julian Evans-Pritchard, Kína-szakértő közgazdász, a Capital Economics tanácsadója. A közgazdász hétfői cikkében arról írt, hogy az ellátás zavarai és a koronavírus miatti élelmiszerfelhalmozás mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az árak egy héttel az újévi ünnepségek után is magasan maradjanak, amikor azok általában már vissza szoktak állni a megszokott szintre.

Hannah Anderson, a J.P. Morgan Asset Management piaci stratégája hétfőn azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a következő hónapokban meglehetősen "hepehupás" lesz a fogyasztói-árindex alakulása. A stratéga elmondta, hogy a kínai infláció pályagörbéje annak függvényében fog változni, hogy a gazdaság milyen gyorsan tér magához a koronavírus kitörése okozta sokkból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?