Koronapánik: március 19-én megduplázódtak a zöldségárak

Koronapánik: március 19-én megduplázódtak a zöldségárak

agrarszektor.hu
A felvásárlási láz hatására azonnal emelkedni kezdett a zöldségfélék ára. Az árduplázódás túlzás, nem tükrözi a valós készleteket. Tény azonban, hogy számos termékből, még burgonyából is importra szorulunk, ezért a határok nehezebb átjárhatóságának tükröződnie kell a zöldségek árában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus-járvány terjedése miatt hozott egyes kormányzati korlátozó intézkedések hatására a lakosság pánikszerűen vásárolni kezdett múlt hét elején - írja mfor.hu.  A felfokozott hangulatot néhány kereskedő megpróbálta kihasználni, de tény, hogy a logisztikai nehézségek miatt most nehezebben érkezhezhetnek meg hazánkba az importtermékek.

Az mfor.hu az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból rajzolt grafikonokon teszi látványossá a hajmeresztő drágulást. A burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150-160 forint volt egészen múlt hét csütörtökig. Március 19-én viszont hirtelen több mint a duplájára nőtt az ára: 335 forintra. Ugyanilyen görbét ír le a sárgarépa ára is, hiszen a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön. Drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is. Az árinformációs rendszer adatai alapján március 19-ig a nagybani piacon jellemző leggyakoribb, kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett.

Mindez a fogyasztói piacokon is éreztette a hatását. Az adatbázis a Fehérvári és Vámház körúti piacokra vonatkozóan tartalmaz adatokat. Eszerint múlt héten előző héthez képest a burgonya ára mindkét helyen szignifikánsan megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal. A két piac jellemző zöldségárait nézve a sárgarépa szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett, egy hét alatt ugyanakkor a zeller, afehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben emelkedett.

Hosszabb ideig tartó eltartható gyümölcs az alma, ám egyik fajta esetében sem volt múlt héten jelentős áremelkedés a vizsgált piacokon. Ugyanakkor váratlanul nagyot nőtt a tojás ára a nagybani piacon. Míg korábban 35 forint volt a darabár, az március 19-én 40 forintra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?