Nem kell a luxuszöldség a magyaroknak: itthon termesztik, de csak a külföldiek viszik

Nem kell a luxuszöldség a magyaroknak: itthon termesztik, de csak a külföldiek viszik

Közel 20 százalékkal drágábban, kilogrammonként csaknem 2000 forintos termelői áron jelent meg idén a hazai spárga a piacokon. A lassan luxuszöldségnek számító csemege Magyarországon nem örvend nagy népszerűségnek, a jelentős része ezért a külföldi piacokra kerül - tájékoztatta az Agrárszektort Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a spárga igen kézimunkaerő-igényes kultúra, a munkaerő pedig évről évre drágul, emellett a termelés egyéb költségei is jelentősen növekedtek az utóbbi egy évben, és a kereskedelem is egyre nagyobb haszonkulccsal dolgozik, mindezek tehát nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a spárga ára évről évre emelkedik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AKI legfrissebb adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai spárga kilogrammonként 2600-2700 forintos termelői áron. A fehér spárgát (1943 forint/kilogramm) és a zöld spárgát (1986 forint/kilogramm) egyaránt 18 százalékkal magasabb áron kínálták 2021 16-18. hetében az előző év azonos
időszakához képest. A lassan luxuszöldségnek számító csemege nem túl népszerű Magyarországon, aminek egyik oka az ára, hazánkban ugyanis igen széles az árérzékeny fogyasztói réteg (Nyugat-Európában átlagosan 8 eurót költenek a fogyasztók egy kilogramm spárgára) - tudatta az Agrárszektorral Hunyadi István. Hozzátette, a spárga igen kézimunkaerő-igényes kultúra, a munkaerő pedig évről évre drágul. A termelés egyéb költségei (gépi munka, tápanyagutánpótlás, növényvédelem, egyéb inputanyagok ára stb.) szintén jelentősen növekedtek az utóbbi egy évben, melyben részben a koronavírus-járvány is szerepet játszott, emellett a kereskedelem is egyre nagyobb haszonkulccsal dolgozik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint nem valószínű, hogy ennél is drágább lesz idén a hazai spárga, mint mondta, a hűvös időjárás eddig nem kedvezett a termelésnek, a spárga ugyanis a hidegebb időben lassabban érik, így kereskedelembe lassan, kisebb tételekben került be az áru. 

A visszafogott kínálat magasabb árakat jelent. Amennyiben az időjárás hirtelen melegebbre fordul, akkor a spárga is berobban, a nagyobb tömegben való megjelenés pedig áreséshez vezethet. Az időjárás-előrejelzések alapján azonban egyelőre az látszik, hogy még egy darabig marad a hűvösebb idő, így a jelenlegi árakhoz hasonlóra lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amellett, hogy a spárgát szinte aranyáron mérik hazánkban, valahogy a konyhai-étkezési hagyományainkban sem terjedt el, így könnyen lehet, hogy ha olcsóbb lenne, sem kellene itthon. A magyarok fogyasztási szokásaiból következik tehát, hogy a hazai termés bőven elegendő az igények kielégítésére, így a magyar spárga nagy része exportra kerül, évjárattól függően a megtermelt mennyiség 60-90 százaléka a külpiacokon, döntően Németországban talál vevőre - közölte Hunyadi Istvántól. A haza termés mennyisége 4,5-5 ezer tonna körül alakult az utóbbi években, a kivitel pedig évjárattól függően 3 ezer tonna körül mozog. A belföldi fogyasztás tehát annyira alacsony, hogy az exporton felüli mennyiség bőven elegendő a hazai piac ellátására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?