Hódít az őrület: egyre többen ültetnek ilyen fákat a magyar településeken

Hódít az őrület: egyre többen ültetnek ilyen fákat a magyar településeken

MTI
A jövő generációinak, a gyermekeknek ültetjük a fákat a Településfásítási Program keretében - mondta Kovács Zita, az Agrárminisztérium birtokpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Veszprém vármegyei Farkasgyepűn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszteri biztos kiemelte, a Településfásítási Program elmúlt három éve alatt már 46 ezer sorfát ültettek el, mintegy 1500 településen. Ez a szám tovább emelkedhet, idén év végére már összesen 2000 település zöldülhet 56 ezer sorfával. Kovács Zita hangsúlyozta, Veszprém vármegyéből 45 település pályázott sikeresen. A legkisebb lélekszámú a 111 fős Németbánya, a legnagyobb pedig Balatonalmádi csaknem 10 ezer lakosával. A vármegyében idén tavasszal már 23 településen ültettek sorfákat. Az elmúlt három évben a településfásítás megvalósításához a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2 milliárd forint támogatást biztosított. Az idei faültetésekhez pedig további 550 millió forint támogatás áll rendelkezésre.

Az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca elsődleges célkitűzései közé tartozik. Ennek keretében hirdette meg a minisztérium 2019-ben az Országfásítási Programot, melynek eredményeként eddig mintegy 50 ezer hektár új erdő létesítésére nyertek támogatást a magyar gazdák. Az erdők nemcsak több ezer család számára nyújtanak megélhetést és téli tüzelővel látják el a lakosságot, hanem egész régiókra kiterjedően csökkentik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, például kiegyenlítik a hőmérsékleti szélsőségeket, védenek a viharok ellen, aszályos időszakban párásítják a levegőt - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?