Fontos változások élesedtek a tejpiaci jelentéstétellel kapcsolatban: itt a rendelet

Fontos változások élesedtek a tejpiaci jelentéstétellel kapcsolatban: itt a rendelet

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérelmére elrendelte a tejpiaci jelentéstételi kötelezettség meghosszabbítását 2023. február 28-ig. Bár a kötelezettség a szaktárca rendeletének megfelelően kitolódott, a jelentéstételre kötelezettek köre és a jelentési határidő változatlan maradt. Módosult viszont a megküldendő jelentésben szereplő termékek köre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet 2020. február 28-án hatályát vesztette - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ugyanakkor az Agrárminisztérium a Tej Terméktanács kérelmére a 4/2020 (II. 28.) AM rendelettel (továbbiakban: rendelet) elrendelte a piaci jelentéstételi kötelezettség 2023. február 28-ig történő meghosszabbítását.

A jelentéstételi kötelezettek köre és a jelentési határidő változatlan, a NÉBIH részére a rendelet 2.§ (1) bekezdése szerint megküldendő jelentésben szereplő termékek körében ugyanakkor van változás, a feldolgozás során vagy bérmunkában előállított termékekkel kapcsolatos jelentésbe bekerült a hagyományos rögös túró kategória, a kereskedelemmel kapcsolatos jelentésbe pedig rögös túró és a 1,5% zsírtartalmú UHT tej. További változás, hogy a piaci folyamatoknak leginkább kitett termékek (1,5% zsírtartalmú UHT tej és trappista sajt) esetében a mennyiségi adatokon túl a súlyozott havi átlag fogyasztói árat is meg kell adni. Az ár mindkét termékkör esetében a speciális (bio, laktózmentes stb) termékek nélküli, belföldön értékesített mennyiséggel súlyozott, ÁFÁ-t is tartalmazó bruttó fogyasztói ár.

A rendelet szerinti új struktúrát a 2020. április hónapban leadott jelentésekben kell először alkalmazni. A jelentésekben alkalmazott termék kategóriákkal és egyéb fogalmakkal kapcsolatos részletes információkat a Tej Terméktanács honlapján (https://tejtermek.hu/cikkek/piaci-jelentestetel) található a kitöltési útmutató tartalmazza. A bérgyártásban előállított termékek esetén továbbra is érvényes, hogy arról a jelentést az előállítást megrendelő félnek kell benyújtani az előállítói adatlapon.

A Nébih-hez benyújtandó jelentéssel kapcsolatos egyéb tudnivalók:

1. A tejpiaci jelentéssel kapcsolatos aktuális információk minden esetben megtalálhatók a https://portal.nebih.gov.hu/-/tejpiaci-jelentes honlapon. Kérem, rendszeresen kísérje figyelemmel a jelentéssel kapcsolatos információkat.

2. A tejpiaci jelentés sablonjaként kizárólag a https://portal.nebih.gov.hu/-/tejpiaci-jelentes honlapon található sablonok használandók. Kérjük ellenőrizze, hogy jó sablont használ-e!

3. Jelentését kizárólag e-mail-ben, kizárólag excel-formátumban kell eljuttatnia a tejpiacijelentes@nebih.gov.hu címre.

4. Kérdését lehetőleg írásban tegye fel a tejpiacijelentes@nebih.gov.hu címen, igyekszünk rövid határidővel válaszolni. Telefonon nem adunk jelentéstételi kötelezettségre, mentességre, határidőtől való eltérésre vonatkozó információkat, azt elsősorban kisebb technikai problémák megoldására tartjuk fent!

5. Kérjük a jelentések határidejét minden esetben tartsa be! A késve érkezett bejelentéseket nem minden esetben tudjuk figyelembe venni.

6. Amennyiben téves adatot adott meg, és korrigálni szeretné, a jelentéstétel határidején belül bármikor megteheti. A legutolsó jelentést vesszük alapul.

7. Amennyiben a jelentése hibás, megadott elérhetőségén értesítjük.

8. A tejpiaci jelentés sablonjában módosítást nem szabad végezni: azaz oda sem sort, sem oszlopot, sem munkalapot beszúrni, vagy onnan kitörölni nem szabad, továbbá a tejpiaci jelentés sablonjában sem cellát, sem munkalapot nem szabad átnevezni. 

9. Amennyiben a jelentéskötelezett több telephellyel is rendelkezik. elegendő egy jelentést benyújtania, amelyben az összes telephely tejpiaci adatait összesítve jeleníti meg. Ez esetben a jelentésben a központi telephely adatait kell feltüntetni és az e-mailben meg kell jeleníteni a többi telephely címét és engedélyeit.

10. Kisereskedők tekintetében:

a. Késztemék - 1 munkalap: az adott negyedév első hónapja (január, április stb.)
b. Késztemék - 2 munkalap: az adott negyedév második hónapja (február, május stb.)
c. Késztemék - 3 munkalap: az adott negyedév harmadik hónapja (március, június stb.)
d. Minden negyedévben új táblázatot kell kezdeni.

11. Nagykereskedők tekintetében: 

a. Késztermék munkalap: az adott hónap adatait kell feltüntetni

12. Feldolgozók tekintetében: 

a. Késztemék munkalap: az adott hónap adatait kell feltüntetni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?