Többhavi csúcson az élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak a legjobban

Többhavi csúcson az élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak a legjobban

agrarszektor.hu
Az alapvető élelmiszertermékek árának irányadó indexe tovább emelkedett szeptemberben. A fő ok a növényi olajok és a gabonafélék drágulásában keresendő - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) anyagában. A FAO élelmszerár-index 2%-kal emelkedett augusztus óta és így 5%-kal haladja meg a tavaly ilyenkori értéket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gabonafélék összesített árindexe 5%-os havi növekedésével 13%-kal került magasabb szintre az egy évvel korábbi értékhez képest. A búza magasabb jegyzése volt a fő felhajtóerő, annak élénk kereskedelme, továbbá a termelés esetleges csökkenése miatti aggodalmak a déli félteke és az európai őszi búza esetében. A kukorica szintén drágult az Európai Unió alacsonyabb termelési kilátásaira adott válaszként. A cirok és árpa nemzetközi ára szintén emelkedett, míg a rizsé nem változott.

A FAO havi élelmiszerár indexe a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek árváltozását követi le. A növényi olajok árindexe 6%-kal ugrott meg az elmúlt hónapban, az idei év szinte legmagasabb szintjét elérve, miután a pálma-, napraforgó- és szójaolaj nagy kereslete felnyomta az árakat. A húsár-index mérsékelt csökkenést (-0.9%) mutatott, részben Kína döntésének hatására, ahol betiltották a sertéshús importját miután Németországban vaddisznóban azonosították be az Afrikai sertéspestist. A tejtermékek összesített árindexe szinte változatlan maradt, miután a vaj, sajt, sovány tejpor árnövekedését ellensúlyozta a teljes tejpor árában bekövetkezett csökkenés. A cukor ára 2,6%-ot csökkent, reagálva a várható termelési többletre a globális cukortermésben, támogatva India és Brazília erős kibocsátása által.

Jól ellátott gabonapiacok

A FAO frissített előrejelzése szerint a korábban becsültnél valamelyest kevesebb, 2 762 millió tonnányi gabonatermés várható a 2020-as szezonban. Ez 2 százalékkal meghaladva a tavalyi mennyiséget történelmi rekordot jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06