Így reagáltak a magyar cégek Lázár János kiskereskedelmi multik elleni hadüzenetére

Így reagáltak a magyar cégek Lázár János kiskereskedelmi multik elleni hadüzenetére

agrarszektor.hu
A nemzeti szemléletű kereskedelem meghatározó szereplői a Magyar Nemzetnek reagáltak Lázár János kormánybiztos azon múlt csütörtöki bejelentésére, amelyben a kormánybiztos "ajtót mutatott" a lakosság napi vásárlásait nagyobb arányban kiszolgáló multiknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar cégek egy emberként üdvözlik a már 2010-ben kihirdetett protekcionista irány felerősödését, mert időszerűnek tartják a hazai termékek és az ellátási lánc talpon maradt iparágainak határozott kormányzati megerősítését az importtal járó kiszolgáltatottság ellenében. Lázár János a Portfolio Csoport által rendezett Agrárszektor Konferencián üzent hadat a kiskereskedelmi multiknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Magyar Nemzet felidézte, hogy a kormánybiztos szerint itt az idő a magyar vidék és az agrárium újratervezésére, de a tervek között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amelyhez nyíltan protekcionista politika szükséges és offenzívan kell eljárni, mert a magyar nemzeti kiskereskedelem létrehozása már nélkülözhetetlen.
Az importhatások kivédésére tíz éven belül pedig a boltok polcain 80%-ban idehaza előállított és feldolgozott élelmiszereket szeretnének látni, jelezte Lázár János.

Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke elmondta, hogy volt már példa arra, hogy a távozó külföldi lánc üzleteit magyar vállalatok vették át: többtucatnyi élelmiszerbolt került így nemzeti kézbe 2012-ben, amikor a francia Delhaize-csoport kivonulásával a Match és a Profi áruházakat a magyar tulajdonú CBA és a Coop vette át. Az elnök szerint vannak már ilyen tapasztalataik, és külföldön is több EU-konform modell létezik a tulajdonviszonyok harmonizálására. A nemzetközi cégeket tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség ebben a témában nem kívánt nyilatkozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14