Egekben az élelmiszerárak: hónapok óta tart az elképesztő drágulás

Egekben az élelmiszerárak: hónapok óta tart az elképesztő drágulás

agrarszektor.hu
Hat hónap drágulást követően tovább nőttek az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon decemberben, főként a tejtermékek és a növényi olajok miatt - adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerárindex, ami a nemzetközileg legjelentősebb élelmiszerek havi árváltozását követi, 2,2%-kal volt magasabban a novemberi értékénél, továbbá az éves átlaga az elmúlt három év legmagasabb szintjét produkálta, 3,1%-kal meghaladva a 2019-est.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gabonafélék árindexe 1%-kal emelkedett novemberhez képest és összesen 6,6%-kal az év során. Megdrágult mind a búza, kukorica, cirok és rizs exportja is, részben a termelési kilátások rosszabbodása miatt az amerikai kontinensen és Oroszországban. Éves szinten a rizs exportára 8,6%-kal volt több tavaly mint 2019-ben, ez a kukorica és a búza esetében 7,6% és 5,6%-ra rúgott.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe 4,7%-kal ugrott meg decemberben, amivel 2012 szeptembere óta nem látott szintre ért. Az ok: a legjelentősebb pálmaolaj-termelő országok készlethiányát tetőzte Indonézia kereskedelmi nehézségei. A szójaolaj nemzetközi árára hatással voltak az elhúzódó sztrájkok Argentínában, gátolva a termelést és a tengeri szállítást. Éves átlagban 19,1%-kal teljesítették túl a 2019-es értéket.

A tejtermékek ára 3,2%-kal nőtt, amely emelkedés már hetedik hónapja tart, miután erős globális keresleti hiány lépett fel a szárazabb és melegebb időjárás miatt a Csendes-óceán térségében, továbbá a magasabb belső kereslet miatt Nyugat-Európában. Mindemellett a tejtermékek ára összesítve 1%-kal alulmúlta a tavaly előtti éves szintet.

A húsfélék 1,7%-ot drágultak és a teljes évi átlaguk 4,5%-kal volt alacsonyabban a 2019-esnél. A szárnyasok iránti kereslet felélénkült decemberben, főleg a Közel-Keleten és a legfőbb termelő országokban, miközben Európában a madárinfluenza sújtja az ágazatot. A sertéshús ára valamelyest csökkent miután a felfüggesztették a német export Ázsiába az afrikai sertéspestis megjelenése miatt.

A korábbi drágulás után a FAO cukorár-indexe 0,6%-kal csökkent decemberben. Az év egészét tekintve még így is 1,1%-kal teljesítették túl a korábbi éves átlagot, köszönhetően a kínai import erősödésének és az indonéz élelmiszeripar finomított cukor iránti keresletének, amit a pozitív brazil és indiai termelési kilátások sem tudtak ellensúlyozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?