Megváltoztak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

Megváltoztak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

agrarszektor.hu
Új szabályok vonatkoznak a szolgáltató laboratóriumokra, melynek értelmében a további működéshez a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kiadott működési engedély szükséges. A kihirdetett rendeletben megtalálható az engedély iránti kérelem adattartama, illetve, hogy milyen személyi és műszaki elvárásoknak kell megfelelnie az intézménynek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megjelent a nem állami laboratóriumok engedélyezésének, valamint bejelentésének általános szabályairól szóló rendelet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Fontos azonban kiemelni, hogy a szolgáltató laboratóriumok különböznek az üzemi laboratóriumoktól. Utóbbiak a továbbiakban tevékenységüket bejelentés alapján végezhetik, melyekről a hatóság nyilvántartást vezet. Ki kell emelni azonban, hogy ha az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletétől szóló 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá tartozó termék előállításának vagy forgalomba hozatalának feltétele a termék valamely tulajdonsága vonatkozásában laboratóriumi vizsgálat végzése, a szolgáltató laboratórium az engedély megadását követően, az üzemi laboratórium a nyilvántartásba vételét követően kérelmezheti a Nébihtől a kijelölést az adott vizsgálat elvégzésére.

A szolgáltató laboratóriumnak ötévente részt kell vennie az összes vizsgálati tevékenységét érintő - hazai vagy nemzetközi szervezésű - jártassági vizsgálatokon, laboratóriumok közötti összehasonlító vizsgálatokon, vagy egyéb minőségbiztosítási eszköz használatával igazolnia kell a vizsgálati tevékenységeinek megfelelőségét. Ha a nem állami laboratórium a forgalomba hozatal céljából a végső fogyasztónak szánt élelmiszerből vagy felhasználásra szánt takarmányból patogén mikroorganizmust vagy határérték feletti kémiai szennyezettséget mutat ki, a vizsgálat eredményét haladéktalanul, de legkésőbb a vizsgálat lezárását követő napon be kell jelentenie a Nébih és a vizsgálatot megrendelő részére.

Állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratórium a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegség gyanújának megállapítása esetén haladéktalanul, de legkésőbb a vizsgálat lezárását követő napon a betegség gyanújának alapjául szolgáló vizsgálati mintát zárt csomagban kell megküldje az illetékes referencialaboratóriumba. Az ilyen típusú vizsgálatokat végző laboratóriumoknak a tevékenységhez kapcsolódóan számos jelentési kötelezettsége is keletkezik a Nébih felé, mint ahogyan a növény-egészségügyi diagnosztikai, növényvédőszer-maradék és talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratóriumnak is, ha a mintákban zárlati és egyéb, Magyarországon nem honos károsítót vagy határérték feletti kémiai szennyezettséget mutatnak ki.

A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. A rendelet teljes szövege és mellékletei a Magyar Közlönyben érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?