Rekordokat dönt az áremelkedés Magyarországon: itt vannak a friss adatok

Rekordokat dönt az áremelkedés Magyarországon: itt vannak a friss adatok

MTI
Májusban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest, ezzel az inflációs ráta megegyezett az előző havival - közölte szerda a KSH. A következő időszakban inkább enyhülésre lehet majd számítani, aztán ősszel megint emelkedhet az infláció.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már az áprilisi 5,1%-os infláció több mint nyolcéves csúcsot jelentett, utoljára 2012 végén volt ennél magasabb az áremelkedés üteme. Innen a szakemberek előzetesen további minimális emelkedést vártak májusra, 5,2-5,3% volt a prognózis. Ehhez képest a KSH kicsit alacsonyabb értéket közölt szerda reggel, májusban is 5,1% volt az éves infláció. A maginfláció viszont az előző havi 3,1%-ról 3,4%-ra emelkedett.


Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A szeszes italok és a dohányáruk ára is jelentősen megugrott, ami a dohánytermékek április eleji jövedéki adóemelésének volt köszönhető. Az előző hónaphoz képest érezhető áremelkedés látszik a ruházkodási cikkeknél és az élelmiszereknél, ami már hosszabb távú folyamatokat is jelez, ezt alátámasztja a maginfláció emelkedése is. Az élelmiszerek esetében a KSH kiemeli, hogy az étolaj ára egy év alatt 24,6, a tojásé 8,7, a margariné és a száraztésztáé 7, a munkahelyi étkezésé 6,6, a liszté 6,3, a gyümölcs- és zöldségleveké 6,2, a rizsé 6,1%-kal emelkedett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel párhuzamosan azonban csökkent például a sertéshús ára, mintegy 7,5%-kal. Áprilishoz képest az idényáras élelmiszerek 3,8%-os drágulását emelték ki: az egyik hónapról a másikra a legnagyobb mértékben, szám szerint 42%-kal a burgonya drágult. Ez még az idényáras élelmiszerek hektikus ármozgását ismerve is jelentősnek mondható igaz, a drágulást jórészt a szezonalitás magyarázza, a termék ára még így is elmarad kissé az egy évvel ezelőttitől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?