Elkapkodják a külföldiek ezt a magyar húst: nem kell itthon, pedig van bőven

Elkapkodják a külföldiek ezt a magyar húst: nem kell itthon, pedig van bőven

agrarszektor.hu
Első alkalommal népszerűsíti "Ízvadászatra fel! Terítéken a vadhúsok." szlogennel a vadhús fogyasztását az Agrárminisztérium (AM) az Agrármarketing Centrummal (AMC) együttműködésében - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon, Pákozdon. A kampány célja a fogyasztókban tudatosítani, hogy a vadhústermékek egészségesek és változatos formában elérhetőek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarországi vadgazdálkodás során évente mintegy tízezer tonna hasznosítható vadhús keletkezik, mégis évente alig fejenként két adag vadételt fogyasztunk el átlagosan - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az Agrárminisztérium célja ennek a mennyiségnek a növelése, éppen ezért a tárca szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági rendszert működtet, támogatja és fejleszti a vadhús feldolgozását; tavaly például közel 500 millió forint értékű beruházással valósult meg a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem fejlesztése. Emellett könnyebbé tették a magyar családok vadhúsvásárlását és a Rövid Ellátási Láncon (REL-en) keresztül a helybeni értékesítést is, így a vadhús könnyebben jut el a termelőtől a fogyasztóig. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdőgazdasági cégcsoport soponyai és öreglaki vadfeldolgozó üzeme évente mintegy négyezer tonna, azaz a hazai vadhús termelés 40%-ának feldolgozására képes.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a vadhúsok a tradicionális magyar konyha részei, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetőek belőle, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is. A vadhúsfogyasztás mellett számos érv szól, hiszen korábbi hazai vizsgálatok is megállapították, hogy bizonyos létfontosságú ásványi anyagok akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban. A vadak húsa az állat életminősége és természetes takarmánya miatt a legfenntarthatóbb és legjobb minőségű húsok közé tartozik. Szerencsére ma már a fogyasztói igények kielégítésére többféle előkészített, fagyasztott vadhústermék érhető el a boltok polcain, melyek megvásárlásával nemcsak egy megbízható minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készült terméket vásárolnak a fogyasztók, hanem hozzájárulnak az ezeket előállító vállalkozások fejlődéséhez, munkahelyteremtéséhez A vadhús fogyasztását szeptember végéig országos közterületi, rádió- és közösségi média megjelenésekkel is népszerűsíti az AMC.

Majoros Gábor, a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált szervező VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója elmondta, már 50 éve foglalkoznak vadgazdálkodással. A gasztronómiai trendek azt mutatják, hogy a vadhúsok alapanyagának kereslete egyre inkább áttevődik a tőkehúsokról a feldolgozott, konyhakész és késztermékek irányába a nemzetközi igényekhez hasonlóan a hazai piacon is, éppen ezért is fontos például az a tavalyi fejlesztés, amellyel készételeket előállító feldolgozó üzemmel bővültek. Az általuk évente feldolgozott közel 1500 tonna lőtt vad 90%-a jelenleg Nyugat-Európában kerül forgalomba, pedig a hazai értékesítés sokkal környezettudatosabb és fenntarthatóbb megoldás lenne, ezért is fontos a vadhús fogyasztás népszerűsítése hazánkban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?