Laboratóriumban előállított kávét dobnának piacra Európában: te megkóstolnád?

Laboratóriumban előállított kávét dobnának piacra Európában: te megkóstolnád?

MTI
Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz. A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állították elő a "fenntartható" kávét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Heikki Aisala, a VTT kutatója elmondta, hogy a sejtkultúrából nevelt kávéban sok lehetőség rejlik. Hozzátette, hogy természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne. Heiko Rischer, a VTT kutatócsoportjának vezetője úgy vélte, a laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben. A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet. Rischer szerint a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése. Ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02