JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Az utóbbi három évben csökkenő tendenciát mutat a száraztészta árváltozása. A 2018-as, előző évihez képest 8%-kal magasabb árakhoz képest 2019-ben előbb 4,5%-kal, majd 2020-ban további 2,7%-kal csökkent a termék ára - derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI grafikonjából. A száraztészta utoljára 2009-ben került ennyibe, amikor - az előző évi szinthez képest - 17%-kal esett a termék ára.
A 2008-2009-es nagy árcsökkenés óta nem volt ekkora mozgás a termék árszintjében. A száraztészta árváltozásai több egymást követő évben is 1% alatt maradtak, különösen a 2015-2017 közötti időszakban. Ezt követte a már említett 2018-as megugrás.
Azt még nem lehet tudni, hogy a 2021-es év milyen száraztésztaárakkal fog zárulni, de minden jel afelé mutat, hogy az alapanyagok, az energia, az üzemanyagok és a csomagolás árának emelkedése, valamint a megnövekedett munkabérek jelentette extra költségek meg fognak jelenni a termék fogyasztói árában is. Ezt valószínűsítette Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-vezérigazgatója is az Agrárszektornak adott interjújában.
Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba