Durva csapást mérhetnek a kertészetekre a magas gázárak: ezt sokan megszívhatják

Durva csapást mérhetnek a kertészetekre a magas gázárak: ezt sokan megszívhatják

agrarszektor.hu
A gázárak olyan magasra emelkedtek, hogy a brit uborkatermesztők úgy döntöttek, korábban befejezik a jelenlegi termesztést, és csak később kezdik majd el az új növények ültetését, mert a költségek egyszerűen túl magasak. Joe Shepherdson, az Uborkatermesztők Szövetségének titkára szerint, inkább kivonják és kidobják az egészséges termést a termelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Soha nem látott helyzet alakult ki

Amikor Joe-val a termelők helyzetéről beszéltek a magas gázárak miatt, azt mondta, hogy még soha nem látott ilyet. Persze mindig vannak viták arról, hogy a költségek csökkentése érdekében a gazdák az évi 3 növényes rendszerek helyett 2 növényes rendszerekre térnek át, arról hogyan lehet a legtöbbet kihozni a fajtából, és általában az ágazat jövőjéről - de a jelenlegi piaci helyzet valami egészen más. 

Egy therm (kb. 3 m3) gáz ára még soha nem volt egy font fölött, kivéve a 2008-as gazdasági válság idején. De még akkor is elég gyorsan rendeződtek az árak. Ezzel szemben két héttel ezelőtt az ár négy font volt therm-enként. Még ha igazak is a várható 30%-os árcsökkenésről szóló történetek, még mindig a 2,8 font/therm szintjén vagyunk.

Ez a különbség komoly következményekkel jár a kertészeti ágazatra nézve. A helyzet ugyanis most ott tart, hogy a termelők a magas gázárak miatt nemcsak a szezont fejezik be korábban, hanem a következő ültetést is később tervezik elkezdeni, ami még rövidebbé teszi a szezont, és így kevesebb lesz a termés. Ez nem csak az Egyesült Királyságban jelent problémát. 

Két hete Hollandiában jártam, és ott is ugyanez a helyzet; a termés korán kikerül, és a telepítésekre jövőre később, valószínűleg februárban vagy márciusban kerül csak sor. Angliában még jövő év áprilisáról is beszélnek.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az Egyesült Királyságban a hajtatott uborka területe körülbelül 110 hektár. 

A 110 hektárból nagyjából 50 százalékot lehet mondani amit gázzal fűtenek, a másik 50 százalékot pedig kapcsolt energiatermeléssel és biomasszával. Ez utóbbi cégek többé-kevésbé időben el fognak indulni, de a gázáraktól függő másik 50% biztosan késni fog legalább márciusig, mivel nekik nincs más lehetőségük, mint a gázfűtés.

Valaki hasznot fog húzni belőle?

Ha ennyi nagy szereplő bizonyos mértékig cselekvésképtelenné válik, valakinek biztosan hasznot kell húznia belőle. Amikor az országok már nem tudják megtermelni a saját terményeiket, akkor nagymértékben importra szorulnak, amit Joe is megjegyez: 

A spanyol és a marokkói piac ugyanolyan, mint minden évben, így természetesen nagyobb lesz az importra való támaszkodás.  

Joe azonban azt is megjegyzi, hogy sok ország szenved a gázárak miatt, így sok ország fog hasonlóan az import uborkára támaszkodni. Ez persze nagyszerű a spanyol piac számára, de ahogy Joe mondja, 

úgyis csak annyi spanyol uborka van, amennyi van. Hány szupermarketet tudnak megtölteni mielőtt általános hiányhelyzet alakul ki? 

Nemcsak a piacot fenyegeti a hiány, hanem az uborka ára is kérdéses. 

Jelenleg egy uborka kiskereskedelmi ára valahol 30 penny és 50 penny között van (130-215 Ft). Az, hogy ezek az árak változnak-e, igazából attól függ, hogy a gáz ára rendeződik-e a téli időszakra. A termelők nem akarnak 2 fontot kérni egy uborkáért, csak a költségeiket akarják fedezni, de most, hogy ezek a költségek ilyen látványosan emelkednek, az árak minden bizonnyal sokkal magasabbak lesznek, mint az elmúlt 10 évben voltak.

Van azonban egy fontos ok, ami arra kényszerítheti a termesztőket, hogy a magas költségek ellenére is termeljenek: 

Ha van valami, ami a termesztőket termesztésre kényszeríti, akkor az a munkaerő lesz. Attól félnek, hogy az alkalmazottaik más munkát találnak, ha lerövidítik a szezont. Angliában már így sem tudunk elég munkaerőt szerezni és ha elengedjük a dolgozókat egy másik ágazatba, nagyon nehéz lesz visszaszerezni őket.

A fentiek meglehetősen komornak és lehangolónak hangzanak. Természetesen az egész helyzet súlyos. Joe mégis reméli, hogy ennek a válságnak lesz pozitív hatása:

"Talán az egyetlen pozitív dolog, ami a termelők számára ebből származik, az az, hogy a fogyasztók rájönnek, hogy az olcsó termék nem mindig jó dolog. Friss termékeket akarunk, és ennek meg kell fizetni az árát. Fel kell világosítanunk a fogyasztókat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03