Itt a lengyelek nagy terve: februártól áfamentessé tennék az alapvető élelmiszereket

Itt a lengyelek nagy terve: februártól áfamentessé tennék az alapvető élelmiszereket

agrarszektor.hu
Azt követően, hogy két hete az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, elfogadta a 0%-os élelmiszer ÁFA bevezethetőségét az uniós tagállamokban, a lengyelek benyújtottak egy indítványt az Európai Bizottságnak arról, hogy az ország ÁFA mentessé tenné az alapvető élelmiszereket. Habár válasz még nem érkezett, de a lengyel miniszterelnök szerint a Bizottságtól függetlenül, februári kezdettel, legalább hat hónapos időszakra nullára fogják csökkenteni az alapvető élelmiszereket terhelő ÁFA mértékét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN két hete (pont a lengyelek kezdeményezésére) elfogadta a 0%-os élelmiszer ÁFA bevezethetőségét az uniós tagállamokban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Továbbá tájékoztatott arról, hogy a közelmúltban be is nyújtott egy indítványt az Európai Bizottságnak arról, hogy Lengyelország ÁFA mentessé tenné az alapvető élelmiszereket. Erre a kezdeményezésre egyelőre nem érkezett válasz, de a miniszterelnök szerint 

Igen valószínű, hogy a Bizottság válaszától függetlenül februári kezdettel, legalább hat hónapos időszakra nullára fogjuk csökkenteni az alapvető élelmiszereket terhelő ÁFA mértékét. Mindent el fogok követni annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben hozzunk olyan lépéseket, amelyekkel megfékezhetjük a meglódult, novemberben 7,8%-ot elérő inflációt, és pajzsot képezhessünk gazdaságunk védelmére.

Lengyelországban az infláció négy hónapnyi folyamatos emelkedést követően már októberben is 6,8%-os volt, ami a novemberi adat nélkül is 20 év óta a legmagasabb inflációs ráta az országban, az utóbbi 2 év során pedig végig a lengyeleknél volt a legnagyobb a pénzromlás mértéke az összes uniós tagállam közül. Ez a Morawiecki által bejelentett 10 milliárd zloty (2,13 milliárd euró, azaz több mint 780 milliárd Ft) összértékű inflációellenes "pajzs", azaz intézkedéscsomag többek között tartalmazza még az üzemanyag jövedéki adójának az EU-ban engedélyezett minimális szintre vágását, valamint az üzemanyagok és az elektromos áram 23%-os ÁFA-kulcsának 8 illetve 5%-ra csökkentését legalább a január-márciusi időszakban. A "pajzs" egy másik eleme, hogy a leginkább rászoruló ötmillió lengyel háztartás energiaár-kompenzációban részesül, melynek összege évi 400-1150 zloty (30-90 ezer Ft) között lesz a jövedelmi helyzettől függően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?