Kiderült a csúf igazság: ez állhat valójában a brutális kenyérdrágulás hátterében

Kiderült a csúf igazság: ez állhat valójában a brutális kenyérdrágulás hátterében

agrarszektor.hu
Óriási áremelkedések tapasztalhatóak, immáron nemcsak a mezőgazdaságban, de az élelmiszeriparban is. A pékségekben már olyan termékek árai is elkezdtek nőni, amelyeknél a piac amúgy nem indokolná a drágulást. A szakértő szerint egyértelmű, mi van a jelenség hátterében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi évre jellemző gabonaár-emelkedések idén sem torpantak meg. Jelenleg kétszer annyiba kerül egy tonna búza, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Raskó György, agrárközgazdász szerint a pékségekben már olyan termékek ára is emelkedik, ahol azt a piac nem is indokolná - olvasható az Infostart oldalán.

Előfordulhat, hogy még további áremelkedés történik. Jelen pillanatban ennek a jelei láthatók is, hiszen január elején elképesztő drágulás kezdődött annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló termelés és készlet abszolút elegendő

- fogalmazott Raskó György.

A szakember úgy látja, egyértelmű, hogy a spekuláció hajtja fel az árakat. A portál jelezte, hogy a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnökétől származó információi szerint vannak olyan ágazati szereplők, akik szándékosan visszatartják, azaz nem értékesítik a búzájukat, mert így egy év alatt akár 3-4 évnyi profittal is számolhatnak. Hogy ez lehet-e az a spekuláció, amire most sokan gondolnak a búzánál, arról Raskó György azt mondta, a magyarok is spekulálnak, de a világpiaci szereplők is hasonlóképpen gondolkodnak.

A chicagói tőzsdei jegyzés, a párizsi gabonatőzsdei jegyzés is közrejátszik a folyamatban. Amiben reménykedni lehet, hogy megáll az emelkedési trend, történik valamiféle visszarendeződés. De ez az idei nyár előtt nem derül ki

- részletezte Raskó György.

Arra azonban számítani lehet, hogy ezen mesterségesen generált folyamat idején a világon mindenütt magasabb lesz az infláció, amely így végül hamarosan a fogyasztói árakban is jelentkezni fog, mivel a pékek, pékségek is drágábban juthatnak liszthez. Az agrárközgazdász úgy látja, az alapanyag kevesebb mint 20%-a az árnak, miközben a többi összetevő is drágult a sütőiparban: az energiaárak és a munkaerőköltségek is emelkedtek. Raskó György szerint azonban olyan mértékű áremelésre, mint amilyen tavaly ősszel volt, idén nem kell számítani. Arról, hogy a pékségekben miért lehet mégis hétről hétre akár 10-20%-os drágulást tapasztalni, a szakember azt mondta: ha a kereskedő azt olvassa vagy hallja, hogy "inflációs várakozások vannak" az emberekben, akkor olyan termékkörökben is drágít, ahol egyébként nem lenne rá szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?