Itt a hagyma, amitől nem könnyezik a szemünk: már egyre több boltban kapható

Itt a hagyma, amitől nem könnyezik a szemünk: már egyre több boltban kapható

agrarszektor.hu
Különleges, a felhasználóját kevésbé elszomorító hagymákat fejlesztett ki a BASF. A vegyipari és növényvédelmi cég által létrehozott hibridek feldolgozásuk, azaz megpucolásuk és felvágásuk során nem fogják könnyekre fakasztani a szakácsokat, ezzel rengeteg időt és energiát takarítanak meg a szakácsoknak. A könnymentes hagymák hamarosan kaphatóak lesznek az egyik brit élelmiszerlánc boltjaiban, de hogy a kontinens többi országába is eljutnak-e, azt még nem lehet tudni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Aki főzött már bármi olyan ételt, amelynek során vöröshagymát kellett pucolni és aprítani - ami a magyar konyhában nem szokatlan -, az pontosan tudja, hogy a jóféle hagyma bizony bosszút áll magáért, és megríkatja az embert. A hagymapucolás és -vágás során felszabaduló, a könnycsatornákat beindító illóolajok ellen léteznek praktikák, ám ezek hatékonysága legalábbis vitatott. Épp ezért lehet jó hír minden, sütni-főzni szerető embernek, hogy hamarosan megérkezik Európába az a vöröshagyma hibrid, amely feldolgozása során nem vált ki könnyezést senkiből - olvasható a Greendex.hu oldalán.

A Sunions névre keresztelt új hibrid hagymafajta az Egyesült Államok után hamarosan Európát is meghódítja: a jövő héttől Nagy-Britanniában a Waitrose boltjaiban is kapható lesz a "könnymentes" hagyma. A különleges hagyma ára azonban meglehetősen borsos lesz: nagyjából háromszor annyiba fog kerülni, mint a legolcsóbb vöröshagyma.

A Sunions hibridet a BASF hozta létre, csekély három évtized alatt. A hagyma kifejlesztése nem génmódosítással történt, a vállalat szakemberei a hagyományos, kevésbé csípős hagymafajták keresztezésével alkották meg. A hibrid vöröshagyma ráadásul nemcsak frissen ingerli kevésbé a könnycsatornákat, de a fajta másik érdekessége, hogy a legtöbb hagyományos fajtával szemben - amelyek a tárolás során csípősebbé válik - a Sunions esetében a csípősségi szint idővel tovább csökken, míg végül a vöröshagyma inkább édeskéssé válik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?