Ők lehetnek az élelmiszerárstop vesztesei: új időszámítás jöhet a kiskerláncokban

Ők lehetnek az élelmiszerárstop vesztesei: új időszámítás jöhet a kiskerláncokban

agrarszektor.hu
Az élelmiszerár-rögzítés nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, az alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A mostani döntés a külföldi hasonló intézkedésekhez képest jobban védi a beszállítókat, és nem várható áruhiány, ahogy az import áruk mennyiségének növekedése sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Kormány hat termék árának átmeneti maximalizálását rendelte el 2022. február 1-től. A globális áremelkedések miatt más országok is hoztak hasonló intézkedéseket, Magyarországon Szerbiához hasonlóan kerül bevezetésre az élelmiszerár-stop. A NAK fontos eredménynek tartja a szabályozás kapcsán, hogy - a szerbiai intézkedésekkel szemben - hazánkban a kereskedők, és nem a beszállítók kötelesek garantálni a meghatározott termékek boltokban való jelenlétét, az esetleges áruhiány elkerülése érdekében. Ennek eredményeként - összhangban a NAK által képviseltekkel - a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítói jelentős tehertől mentesülnek. A kiskereskedelmi szektor legnagyobb szereplőinek 2020. évi profitja megközelítette a 80 milliárd forintot, számítások szerint a mostani intézkedés a legnagyobb üzletláncok akkori profitjának legfeljebb 5-10 százalékát érintheti - olvasható a NAK közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá - a NAK által az előzetes egyeztetéseken is képviselt álláspont révén - nem vonatkozik az árrögzítés a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóinak beszállítói áraira, szemben a Szerbiában hozott döntéssel, ami a termelői, illetve a nagykereskedelmi árakat is érintette. Ez azt jelenti, hogy esetükben nem a 2021. október 15-i beszállítói árakat, hanem továbbra is a hatályosan alkalmazott beszállítói árakat kell majd fenntartani. Ennek értelmében a forgalmazók nem mondhatják fel a meglévő szerződéseket a fogyasztóiár-stopra hivatkozással. Az intézkedés a globális költségnövekedés miatt egyébként is nehéz helyzetbe került beszállítók működőképességét hivatott biztosítani. A sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben nagyon alacsony az olcsó, jelentős távolságból érkező importáru megjelenésének valószínűsége. Másik beszállítókra átállni egyrészt időigényes folyamat lenne, másrészt a nagyobb élelmiszerláncoknál is komoly érték a beszállítói stabilitás és megbízhatóság. A szabályozás átmeneti jellege miatt a kiskereskedelmi üzletek nem mondanának le a meglévő megbízható beszállítói kapcsolataikról, amiknek keretében olyan mennyiségben és minőségben történnek a beszállítások, ahogy azt egyes láncok elvárják.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beszállítókat védi a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény is, azaz egyoldalúan nem lehet a beszállítóikkal megkötött szerződéseiket módosítani. Eszerint tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha a beszállítóval szemben a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti, vagy ha a beszerzési ár csökkentésére irányuló szerződésmódosítás érdekében a kereskedő a beszállítót a szerződéses kapcsolat megszüntetésével, terméke rendelésének lemondásával, a rendelésállomány csökkentésével, eladásösztönző tevékenységek - így különösen az akciók és promóciók - lemondásával vagy más, a beszállítónak anyagi vagy erkölcsi veszteséget okozó eszközzel fenyegeti. Ha bármely beszállító mégis ilyet tapasztal, kérjük, jelezze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?