Rengeteg ilyen halat árulnak Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Rengeteg ilyen halat árulnak Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Több mint 120 étteremben és élőhalárusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést az őszi-téli időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Az akció során 17 esetben, azaz az ellenőrzöttek több mint 10%-ánál indult eljárás, összesen 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt. A legnagyobb fogásokra Miskolcon és Törökszentmiklóson csaptak le a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A halkereskedelmi egységek ellenőrzésének célja, hogy az év minden szakaszában igazolt eredetű, biztonságos és jó minőségű haltermékek kerüljenek az üzletekbe és az étkezőasztalra - írja a Nébih. Ez a szempont és természetesen a hatályos jogszabályi előírások is sérültek abban a 17 esetben, amikor eljárást kezdeményeztek az állami halőrök. A legnagyobb mennyiségű, 57 kg igazolatlan eredetű halat, köztük pontyot, harcsát, busát és pisztrángot Miskolcon foglalták le a szakemberek, míg Törökszentmiklóson 54 kg hal jutott hasonló sorsra.

A Nébih felhívja a halkereskedelmi egységek figyelmét, hogy a származást igazoló dokumentumokkal nem rendelkező, valamint a jelöletlen vagy nem megfelelően jelölt hal és haltermék minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, éppen ezért sem a hazai üzletekben, sem a vendéglátóhelyeken nem kerülhet forgalomba. Amellett, hogy a Nébih az ilyen termékeket haladéktalanul kivonja a forgalomból, a szabálysértő kereskedővel szemben 100.000-500.000 forintig terjedő halvédelmi bírságot szabhat ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?