A szalámigyártás folyamatát kutatták a Pick-nél

A szalámigyártás folyamatát kutatták a Pick-nél

MTI
A szalámigyártás teljes folyamatát felölelő, a Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatási program zárult le a Pick Szeged Zrt.-nél - közölte a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója Szegeden.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Takács István a 2017 őszén indult, 2,573 milliárd forintos összköltségű projekt eredményeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a cég új szalámigyárat épít Szegeden, a projekt részben ehhez kapcsolódott. A cégnél és az egyetemen folyó kutatások során vizsgálták a különféle húsalapanyagok vízleadását. Dolgoztak a füstölési eljárás optimalizálásán, ennek érdekében egy tesztüzemet is építettek - mondta. A kutatók elvégezték a csak a Pick szalámira jellemző természetes penészkultúra standardizálását, ezzel biztosítva, hogy az új szalámiüzemben gyártott szárazáruk is a hagyományos kiváló minőséget képviseljék majd - tette hozzá.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Forrás: Pick Szeged Zrt.

A klímatechnológia optimalizálásával a szakemberek olyan megoldásokat találtak, mellyel csökkenthetőek az energiaköltségek. A celofáncsomagolásra és a szalámirúd két végének lezárására automatizált módszert dolgoztak ki, átalakították a szeletelt szalámitermék csomagolását, 14 százalékkal csökkentve a csomagolóanyag-igényt. Az SZTE és a Pick munkatársai foglalkoztak a húskészítmények eltarthatóságának növelésével, valamint új, magasabb hozzáadott értékű húskészítmények kifejlesztésével, azok előállítási technológiájának kidolgozásával is - ismertette a vezérigazgató. Takács István hangsúlyozta, a vállalat és az egyetem a műszaki-technológia-, folyamat-, termékfejlesztés területén továbbra is együttműködik. Emellett a cégnek az oktatásban is szoros a kapcsolata az SZTE-vel, mert a magyar élelmiszeriparnak és a Pick Szeged Zrt.-nek is szüksége van a jól képzett szakemberekre.

Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója kifejtette, az intézmény törekszik arra, hogy a gyakorlatban is minél inkább hasznosuljanak az egyetemen születő tudományos eredmények. Az SZTE célja, hogy ipari partnereivel minél több közös kutatás-fejlesztési programot megvalósítson. Ezek közül is kiemelkedett a Pick Szeged Zrt.-vel közös projekt, melyben a természettudomány és informatikai, a gyógyszerésztudományi és a mérnöki karáról vettek részt kutatók - mondta.

A Bonafarm csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit több mint 30 országban értékesíti. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pick Szeged Zrt. nettó árbevétele 2020-ban 72,3 milliárd, 2019-ben 67,3 milliárd forint volt. 2020-ban a vállalat nettó árbevételéből az export 20,9 milliárd, 2019-ben 17,9 milliárd forintot tett ki. A cég 2020-ban 5,3 milliárd forint adózott eredményt ért a 2019-es 4,3 milliárd forint után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?