Kegyetlen, ami történik: ez a gyümölcs 81 százalékkal drágult meg idén

Kegyetlen, ami történik: ez a gyümölcs 81 százalékkal drágult meg idén

agrarszektor.hu
Az avokádó ára 81 százalékkal emelkedett idén Mexikóban - amely ország a gyümölcs legnagyobb termesztője - ezzel pedig 24 éves csúcsot döntöttek meg. Az avokádó legnagyobb felvevője az Egyesült Államok, de az egzotikus gyümölcs mostanra már az európai, így a magyar boltokban is állandó jelleggel kapható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legfrissebb hírek szerint egy 9 kilogrammos ládáért már 760 pesót, vagyis 12700 forintot is elkérnek Michoacán államban, ahonnan a legtöbb avokádó származik. A mexikói avokádótermelés 8%-kal csökkent a 2021-2022-es mezőgazdasági évben egy évvel korábbi rekordhoz viszonyítva, a gyümölcs ára viszont 81%-kal nőtt idén - írta meg a Napi.hu a Mexico News Daily értesülései alapján.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A mexikói avokádó legnagyobb felvevőpiaca - nem meglepő módon - az USA, ahol már fejenként évi 4 kilogrammot fogyasztanak az emberek, a dupláját a 2010-es mennyiségnek. Ennek 15%-át Kalifornia biztosítja, de az Egyesült Államokban elfogyasztott avokádó több mint 80%-át a mexikói gazdák adják. Ez a hatalmas kereslet olyan értékessé tette a gyümölcsöt, hogy gyakran "zöld aranynak" nevezik.

A legnagyobb amerikai avokádóforgalmazó, a Mission Produce szerint tavaly kissé megdöccent a gyümölcs iránti kereslet, ugyanis sok árérzékeny piacon az olcsóbb forrásokat keresték. Ez számításuk szerint 18%-os mínuszt jelentett. A cég egyébként 50%-kal emelte az árait. És hogy mekkora piac is az avokádóé, azt jól mutatja, hogy amikor idén februárban az amerikai kormány egy hétre leállította a gyümölcs exportját, mert egy amerikai gyümölcsellenőr fenyegető hívást kapott a mexikói termelők naponta 7,7 millió dollár veszteséget könyveltek el.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021-2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon. Az előrejelzések 2030-ban 12 millió tonna termelésre számítanak és magas értéke miatt a globális exportja 8,2 milliárd dollárt tesz majd ki. A kedvező termesztési feltételek miatt az avokádótermelés 74%-a Latin-Amerikában és a Karib-térségben marad, de egyre többfelé telepítenek avokádóültetvényeket.

Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy avokádóültetvény rendkívül nagy vízigényű. Egyes számítások szerint 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, és az új ültetvények a korábban honos erdők kárára létesülnek például Mexikóban, ami nagy megterhelést jelent az ottani víztartalékokra nézve.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03