Döbbenetes dolog derült ki a magyar szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

Határozottan érdekes évet zárt 2021-ben a magyar borágazat. A hideg és csapadékos tavasz meglassította a szőlő fejlődését, a meleg és száraz nyár viszont lehetőséget adott az érésre, noha az aszályos időszak miatt végül a megszokottnál kevesebb szőlőtermésből voltak kénytelenek dolgozni a borászatok. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek mind úgy látják, hogy mennyiségileg ugyan kevesebb bort tudtak készíteni a 2021-es évben, a minőséggel kapcsolatban viszont jobbára mindenki elégedett volt. A jövőt illetően már óvatosabbak voltak a becslések, de azzal általában mindenki egyetértett, hogy az egyre szárazabb és melegebb időjárás komoly problémát jelenthet, nemcsak a hazai gazdáknak, de az egész szőlőtermesztési ágazatnak is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2021-es év nem volt volt kegyes a szőlősgazdákhoz. A hideg és csapadékos tavasz meglassította a szőlő fejlődését, a meleg és száraz nyár viszont lehetőséget adott az érésre, noha az aszályos időszak miatt végül a megszokottnál és a vártnál kevesebb lett szőlőtermés. Ez azonban határozottan jót tett a bortermés minőségének, minden esély megvan rá, hogy a tavalyi borok felülmúlják a korábbi évjáratokat, amint arról az Agrárszektor által megkérdezett borászatok szakemberei beszámoltak. A hozzáértők ugyanakkor azt is jelezték, hogy az elmúlt években tapasztalható időjárási trendek, az egyre kevesebb csapadék és a napsütéses órák számának emelkedése mind komolyabb és komolyabb kihívást jelenthet az őshonos szőlőfajtáknak. Mint mondták, eljöhet az az idő, amikor az ágazatban mindenkinek el kell majd gondolkodnia azon, hogy a korábban termesztett szőlőket más, a szárazságot jobban tűrő fajtákra cserélje le.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A 2021-es termést illetően Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. szőlészeti ágazatvezetője elmondta, hogy a tavalyi év során 15,9 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel két pincéjükben összesen. Ez kevesebb, mint a 2020-as évi mennyiség, ami 17,8 ezer tonna volt. A szakember beszélt arról is, hogy némi visszaesést tapasztaltak a szőlő szüreti mennyiségében, ami elsősorban az aszálynak tudható be. Ugyanakkor ez a mennyiségi visszaesés egyértelműen a minőség javára szolgált, a pincészet szőlésze szerint a tavalyi borok minősége felülmúlta a korábbi évjáratokat. Ahogy Varga Máté fogalmazott, 2021-ben az nyár nem volt túl meleg, ezért a savak nem égtek ki és a hűvös augusztusban könnyen el lehetett találni az optimális szüreti időpontot, valamint a szőlő minőségét a beszállítás közben megőrizni, így a friss fehér és rozé borok üdék, gyümölcsösek lettek. Szeptember közepétől egyre inkább mediterrán jellegű volt az ősz, és nagy volt a szárazság, töppedtek a bogyók, mégis sokáig kint lehetett hagyni a szőlőt a tőkén, mert nyáron nem volt erős az UV-sugárzás, ami roncsolta volna a bogyók héját, így a vörös és a késői szüretelésű fehérborok is különleges minőségűek lettek. Az idei évvel, az enyhe téllel és a hűvös, aszályos tavasszal kapcsolatban Varga Máté óvatosan fogalmazott. Amikor beszéltünk vele, még a hét második felének esőzései előtt, akkor azt mondta, hogy nagyon jelentős, esetenként 50-70 mm csapadék hiányzik a talaj felső rétegeiből és ha nem jön meg a várva várt esőzés, akkor az akár negatívan befolyásolhatja az évjáratot.

Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketing vezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a 2021-es szüretből mintegy 100 ezer palack csendesborral készülnek, amelyet mind saját szüretelésű szőlőből készítettek, és háromszor ennyi úgynevezett alapbort készítenek, amit később pezsgősítenek. A tavalyi évre a borzasztóan magas savak voltak jellemzőek, aminek nagyban kedvezett az aszályos időszak is. Ez a pezsgő alapborok készítése során segítséget jelent, ám a csendes boroknál komoly fejfájást is okoz a borászoknak. Prisztavok Zoltán beszélt arról is, hogy a 2021-es boraik még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, ezért még nem tudják, milyen minőségűek lesznek. Ahogy a szakember fogalmazott, a savak kérdése mindent sok mindent meghatároz, az azonban biztos, hogy a 2021-es bortermés nem lesz kiemelkedő minőségű, nem ezek lesznek az évszázad borai. Az időjárással kapcsolatban a birtok kereskedelmi és marketing vezetője elmondta, hogy tudomása szerint a hajnali fagyok még nem okoztak problémát, az viszont igen, hogy mostanáig nagyon kevés volt a csapadék, ennél jóval többnek kellene lennie. Ez azonban egy trend, már évek óta egyre kevesebb csapadék esik az országban, ezzel párhuzamosan viszont nő a napsütötte órák száma. A szakember szerint a szőlősgazdáknak hamarosan nem egy borvidéken el kell majd gondolkodniuk azon, hogy az őshonos szőlőfajtákat szárazságtűrőbbekre cseréljék. Ahogy Prisztavok Zoltán fogalmazott, lassan olyan időjárás lesz Magyarországon, mint a Mediterráneumban.

Hasonlóan látják a helyzetet az Ostoros Családi Pincészetnél is. Radácsi András, a pincészet borászati üzemvezetője elárulta, hogy 2021-ben összességében 9,7 ezer tonna tonna szőlőt dolgoztak fel, és átlagosan 7 tonna/hektáros volt a termés. Ez körülbelül 500 tonnával volt kevesebb annál, mint amire számítottak. A tavalyi bortermést értékelve a szakember elmondta, hogy a fehér és a rozé borokat illetően határozottan pozitív a kép, nagyon jó minőségű bort adtak ezek a szőlők, a vörösboroknál azonban még várni kell, mivel ezek fahordós érlelése még zajlik. Ám Radácsi András szerint valószínűleg ezek is jó minőségűek lesznek. A szakember az őszi, téli és tavaszi időjárással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy jelen pillanatban még nem kell aggódni a csapadékhiány miatt. A régebbi telepítésű szőlőknek kellően mélyre nyúlnak le a gyökerei, azok el tudják látni magukat vízzel. Azoknak a gazdáknak viszont, akik idén tavasszal telepítenek szőlőt, igen nagy szükségük lenne a több csapadékra, tette hozzá Radácsi András.

A tállyai Európa Centruma Pinceborozó és Vendégházat üzemeltető T-PALOTA Bt. kültagja, Tóth Pálné az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy 2021-ben mintegy 80 tonna szőlőt dolgoztak fel. Ennél volt már több is, volt már kevesebb is az évek során. Tóth Pálné hozzátette, hogy a piac beszűkülése miatt 30 tonnát kénytelenek voltak szőlőként eladni, ám a fennmaradó mintegy 50 tonnából végül 350 hektoliter, nagyon jó minőségű bort tudtak készíteni. Tóth Pálné beszélt arról is, hogy a mostani hideg és aszályos időjárás a szőlőt egyelőre még nem érinti, ám félő, hogy a kajszit idén is meg fogják viselni az áprilisi fagyok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?