Vallottak a borászok: lerántották a leplet a magyar borokról

Vallottak a borászok: lerántották a leplet a magyar borokról

agrarszektor.hu
Nincsenek könnyű helyzetben a hazai szőlőtermelők és borászatok, a változékony, gyakran szélsőségessé váló időjárás mellett évek óta számos nehézség sújtja az ágazatot, mint például az alacsony átvételi árak, az előállítási költségek növekedése és a csökkenő fogyasztás. 2023-ban mindezen problémák ellenére is optimisták maradtak a termelők, és - ha nem is a mennyiségeket illetően, de legalább a minőség kapcsán - elégedettségüket fejezték ki az évjárat boraival kapcsolatban. A költségeket illetően azonban inkább óvatosan fogalmaztak a borászok, hiszen az EPR és a DRS rendszer is komoly terheket ró a hazai borászatokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évek óta számos nehézség sújtja a hazai szőlő- és borágazatot, kezdve a szélsőséges és megjósolhatatlan időjárással és a növényvédelmi kihívásokkal, de ide tartoznak az alacsony átvételi árak, az előállítási költségek növekedése és a csökkenő fogyasztás is. És bár a 2022-es nagy, európai és hazai szinten is történelmi aszály után 2023-ban jobb időjárásban reménykedtek a magyar borászok, csak félig jöttek be a számításaik. Tavaly volt elegendő csapadék, sőt, a nyár során annyi eső esett, hogy utána már a kórokozókkal és a terméskiesésekkel gyűlt meg a szőlősgazdák baja. Ennek ellenére a borászok az ősz elején még úgy látták, hogy kiváló minőségű borok születhetnek 2023-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bejöttek a számítások

A borászoknak végül nem kellett csalódniuk a várakozásaikban. Radácsi András, az Ostoros Családi Pincészet borászati üzemvezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a 2023-as bortermés a minőség szempontjából teljesen rendben van, bár a termésmennyiség terén voltak elmaradások a tervektől. Az időjárás és a növényvédelmi problémák miatt kevesebb szőlőt tudtak felvásárolni, mint amivel előzetesen számoltak. Radácsi András elmondta, hogy a pincészetnél 80 ezer mázsa szőlő felvásárlására készültek, de ebből csak 66 ezer mázsát tudtak beszerezni, amiből végül 45 ezer hektoliternyi bort készítettek. A szakember beszélt arról is, hogy a költségeik nem csökkentek, és a július 1-jével életbe lépett kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) is megbonyolította a dolgokat, ám ennek mértékéről Radácsi András még nem tudott nyilatkozni. A borászati üzemvezető a tavalyi évet értékelve megismételte, hogy a minőség szempontjából nem lehet okuk a panaszra, az előállított mennyiségek tekintetében azonban lehetne jobb is az összkép.

Frittman Péter, a Frittmann Borászat projekt menedzsere és borásza szintén úgy nyilatkozott, hogy jó évet tudhatnak maguk mögött. A szakember elmondta, hogy a Kunsági borvidéken a 2022-es évjárathoz képest jobb termés volt, és idén nem az aszály, inkább a betegségek okoztak némi problémát. A 2023-as szőlőtermés azonban mintegy 10-13%-kal lett több az egy évvel korábbihoz képest, és a minőségre sem lehetett panaszt. Frittmann Péter szerint nemcsak ők, de a felvásárlóik is meg tudták óvni az alapanyagokat, és mivel a térségben korai fajtákkal dolgoznak, így az országos szinten jelentkező problémák őket kevésbé érintették. A szakember beszélt arról is, hogy összesen 20 ezer mázsa szőlőt tudtak feldolgozni tavaly, amiből körülbelül 15 ezer hektoliter bor (~1,5 millió palack) készült. Ez nem fedi teljesen a kapacitásukat, de vannak évjáraton átívelő termések is. A borász és projekt menedzser azt is elárulta, hogy elégedettek a 2023-as évjárat boraival, minőség szempontjából, illatok, íz és savszerkezet szempontjából kifejezette jók lettek. Frittman Péter szerint a tavalyi év nagyobb kérdései inkább a költség oldalon húzódnak: az infláció miatt nagy változások voltak az árakban, a bekerülési árak magasabbak lettek. Az is gondot jelentett, hogy nem nagyon lehet árat emelni az ágazatban. A szakember az EPR kapcsán elmondta, hogy a szabályozás már él, negyedéves intervallumokban kell bevallást készíteni és fizetni, ami nekik - és mindenki másnak - ugyancsak extra teher volt, ami szintén megdrágította az előállítást. Ezt váltja majd fel az idén elindult kötelező visszaváltási rendszer (DRS), amely végső soron ugyanannyiba fog kerülni, mint korábban az EPR - mondta Frittmann Péter.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kreinbacher Birtok főborásza, Várszegi György a 2023-as termést érintő kérdésünkre elmondta, hogy a vásárlásokat mindig úgy intézik, hogy a mennyiség minden évben azonos legyen. Voltak olyan saját területek, ahol kevesebb szőlő termett tavaly, de olyanok is, ahol jobb eredmények születtek, de összességében elégedettek voltak a terméssel és meglesz az éves szint - mondta a szakember. A mennyiségeket úgy alakítják, ahogy szeretnék, de szükség esetén van elég partner, akitől tudnak vásárolni. Várszegi György kiemelte, hogy a minőség tekintetében is elégedettek, mivel a saját területeiket organikusan művelik, és jó minőségű szőlőt tudtak szüretelni. Ez a fő szempont, ha vásárolnak szőlőt, akkor is mindig azt nézik, hogy megfelelő minőségű legyen. A szakember beszélt arról is, hogy a pezsgőnél nem szoktak mennyiségről beszélni, de azt elárulta, hogy a 2022-es szint felett lesznek. A főborász rámutatott, hogy náluk a tárolókapacitás határozza meg, hogy mennyi pezsgőt készítenek, de ezen a téren optimisták. A Kreinbacher Birtokon folynak a bővítések, és növekedéssel számolnak a következő időszakot illetően. Várszegi György úgy fogalmazott, hogy a 2023-as nagyon nem volt egyszerű év, de a borokat kóstolgatva azt mondhatják, hogy nem is volt rossz év. Kereskedelmi szempontból pedig az utolsó hetek, hónapok kiegyenesítették a számokat, így tényleg elégedettek lehetnek 2023-mal.

Visszaesés tapasztalható a forgalomban és a fogyasztásban

Bár az utóbbi 3-5 évben egyre inkább fellendülőben a magyar borok exportja, a hazai fogyasztásban jelentős visszaesés volt megfigyelhető ugyanezen időszakban. Mind a teljes hazai, mind az egy főre eső borfogyasztás mértékében csökkenés tapasztalható: míg 2010-ben országos szinten 234,5 millió liter bort fogyasztottak el a magyarok, ez az érték 2021-re 170,5 millió literre esett vissza. Az egy főre eső értékeknél hasonló a trend. Az elmúlt időszakban sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott az egészségtudatos táplálkozás és életmód, a mérsékelt alkoholfogyasztás, valamint az olyan italok, amelyek kevesebb alkoholt tartalmaznak, vagy teljesen alkoholmentesek. Mindezek együttesen is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar bor fogyasztási szokásaiban ilyen jellegű csökkenés következzen be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?