Szereted a villányi borokat? Akkor erről feltétlenül tudnod kell!

Szereted a villányi borokat? Akkor erről feltétlenül tudnod kell!

MTI
Megkezdődött és várhatóan október második felében fejeződik be a jellegzetes kékszőlőfajták szüretje a villányi borvidéken, ahol a termés mennyisége várhatóan átlagos, minősége viszont kiváló lesz - közölte a csaknem 2400 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy Gergely azt mondta, a terület kisebb részén termelt fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, néhány napja pedig zajlik a rozénak, sillernek való kékszőlőfajták és a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása is. A szakember közlése szerint a mintegy 315 hektáron termesztett kékoportó szedésének idejét a felhasználás céljához igazítják a pincészetek, így jelenleg a könnyedebb vörösboroknak, például a több borászat által készített, fiatalos "Redy"-nek, illetve házasításra szánt boroknak valót szüretelik a kékoportóból, míg a testes, tölgyfahordós érlelésű, karakteres vörösbort adó termést később, csak októberben gyűjtik be.

Kifejtette: nemcsak a kékoportó, de a villányi termőterület 80%-át uraló többi kékszőlőfajta is várhatóan kiváló minőségben kerül a feldolgozóüzemekbe. A gazdák - az aszályos időjárás miatt - átlagos termésmennyiségre, ugyanakkor kiváló minőségre és jó évjáratú borok készítésére számítanak. Utóbbihoz nagymértékben hozzájárul, ha az időjárás a következő másfél hónapban mérsékelten meleg és csapadékos marad  - fűzte hozzá a hegyközségi tanács titkára.

Nagy Gergely azt is elmondta, hogy évről évre kismértékben változik, mekkora területen folyik a borszőlőtermelés Villány környékén. A jelenleg 2400 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén, 380 hektáron sauvignont, 340 hektáron a cabernet franc-t, 315 hektáron kékoportót, 300 hektáron a merlot-t, 170 hektáron pedig olasz rizlinget termelnek.

A szakember kitért arra, hogy a költségek növekedése és az egyre nehezebben biztosítható emberi munkaerő miatt egyre nagyobb mértékben gépesítik a pincészetek a termelést, idén már a terület negyedén gépi szüreteléssel kerülnek le a fürtök a tőkékről. A hegyközségi titkár közölte, a veszteségeik elkerülése érdekében minden bizonnyal kénytelenek lesznek a termelők a borok árában is érvényesíteni az őket is sújtó elszabaduló energiaárakat és egyéb költségek növekedését. A drágulás mértékét azonban egyelőre nem lehet meghatározni - fűzte hozzá.

A készülő borokkal kapcsolatban Nagy Gergely elmondta, hogy mivel a pandémia következtében az éttermi fogyasztás az elmúlt években jelentős mértékben visszaesett, a csúcsminőségű italok mellett a korábbi időszakhoz képest nagyobb arányban készítenek Villányban - még mindig magas minőséget képviselő - asztali borokat idén is. A forgalom 5-10%-át kitevő exportra pedig szinte kizárólag nemzetközi összevetésben is kimagasló nívójú, prémiumtermékek kerülnek - közölte a hegyközségi titkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?