Durva, ami a virágmézzel történik itthon: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Durva, ami a virágmézzel történik itthon: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Gyeszát Zsolt
Évek óta kereslet van a nemzetközi mézpiacon, ám az orosz-ukrán háború elhúzódása miatt még nagyobb terméskiesés várható a közeljövőben, mely a méz felvásárlási árának emelkedését is maga után vonja majd az Agrárszektor által megkérdezett szakember szerint. A magyar méhészetben azonban csak akkor jelentkezhetne kedvezően a felvásárlási ár emelkedése, ha az idei esztendő időjárása nem szab gátat a méztermelésnek, s lesz elegendő hozam exportra és hazai fogyasztásra egyaránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábban az Európai Unióba érkező kínai méz több mint felét Anglia vette meg, így a Brexit óta Ukrajna lett az egyébként félig önellátó unió legnagyobb mézbeszállítója - tudta meg az Agrárszektor Bross Pétertől. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az Agrárszektornak elmondta: a Brexit óta az unióba érkező kínai méz 40-45 ezer tonna egy évben, Ukrajnából viszont 50-60 ezer tonna méz érkezik.

Vegyes virágmézről, illetve repcéről és főleg napraforgóról beszélünk elsősorban, ami abból adódik, hogy Ukrajna az olajos magvak világpiacán is vezető szerepet tölt be. Ha az ukránok a háború következtében nem tudják elvetni a földjeiket, akkor az előbb említett mézmennyiség jó része is kieshet a jövőben. A háborút leszámítva is kereslet van az elmúlt két évben a piacon a természetes virágmézre. Fontos a természetes szó, mert Kína továbbra is bizonytalan eredetű és minőségű mézet szállít. Kína el tudná látni az egész uniót mézzel, ám sok nyugat-európai üzletlánc szerződésben tiltja a beszállítóinak, hogy kínai mézet hozzanak be. Az unió egyébként a legnagyobb mézfelvásárló a világpiacon, az Egyesült Államok csupán a második ezen a téren

- magyarázta a szakember.

Bross Péter szerint az elmúlt időben tapasztalt ármozgás is beszédes, illetve kérdéseket vet fel. Mint mondta, az elmúlt két évben a virágmézek ára emelkedett a világpiacon, a Kínából érkező mézek esetében azonban ez nem igazán történt meg, csupán a szállítási költség nőtt. Ha a háború elhúzódása révén Ukrajna nem tud mézet szállítani, akkor a virágméz felvásárlási ára emelkedni fog az OMME elnökének elmondása szerint. A magyar és az európai uniós méhészek hosszú évek óta azt tapasztalják, hogy a méz ára más élelmiszer-alapanyagokhoz hasonlóan szinte nem mozdult, illetve a bekövetkezett árváltozások a forint gyengülésének voltak betudhatók. Most egy kivételes időszak jöhet, amikor a virágméz felvásárlási ára emelkedni fog. Akár 30 százalékos áremelkedés is várható a felvásárlási áraknál, ami vélhetően a fogyasztói árakba is begyűrűzik majd. Az elmúlt években a méhészek kiadásai nőttek, a termésmennyiségük csökkent, azaz szűkült a méhészek nyereségessége. Nem véletlen, hogy az elmúlt három évben a méhészeti ágazat soha nem látott mértékű támogatáshoz jutott, mert gazdasági alapon egyre reménytelenebb a méhészek helyzete Bross Péter szerint. A magyar méhészeknek azonban csak akkor kedvezhet a felvásárlási ár emelkedése, ha a korábbi évekkel ellentétben az időjárás nem szab gátat az idén a méztermelésnek. A várható áremelkedés borítékolt, termésmennyiségtől függetlenül megtörténik majd, még csúcstermés esetén is így lesz. Magyarország mézből exportorientált, az itthon megtermelt méz termésmennyiségtől függően 50-80 százalékban exportra megy. Minél nagyobb a méztermés, annál többet exportálunk, az itthon elfogyasztott évenkénti 10 ezer tonna méz piaca stabilnak mondható.

Méztermelés Kárpátalján
Bross Péter az Agrárszektornak azt is elmondta: Kárpátalja kevésbé jelentős méztermelés szempontjából, kevésbé vannak hozzá megfelelő termőterületek. A háború által jobban érintett területeken, főleg Ukrajna keleti részén termelnek sok mézet. Korábban a kárpátaljai méhészek jó ideig abból éltek, hogy méheket neveltek az orosz méhészek számára, hiszen Oroszországban jó területek vannak méhészeti szempontokból. A hosszú telek miatt azonban nem tudnak átteleltetni az ottani a méhészek, ezért tavasszal családokat vásároltak a kárpátaljai szakemberektől - tudtuk meg az országos egyesület elnökétől. A kialakult politikai helyzet következtében mára ez a piac is eltűnt.

A szakembertől azt is megtudtuk: az idei téli méhcsalád-veszteség átlag feletti képet fest országos szinten, megközelíti a 20 százalékot. Ez azt jelenti, hogy 200-300 ezer méhcsalád pusztult el a tél alatt. A szakember úgy véli: az utolsó pillanatban érkezett tavaszi csapadék megmentette a repcét, ami az első olyan szántóföldi növény, ami elvehető mézmennyiséget ad. Azonban hidegebb idő van, mint kellene.

Hűvös időben a növény nem ad nektárt, a méhek sem repülnek ki, így már most azt lehet mondani, hogy átlag alatti méztermés várható a repcéből. Az akácot sem érte egyelőre fagykár, ami ígéretes az idei munkához

 - tette hozzá Bross Péter.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint kedvezően alakul az időjárás a repce esetében, a méhek hordják a nektárt, legalábbis Somogy megye azon részén így van, ahol ők maguk tevékenykednek. A szakember úgy véli: a várhatóan kieső ukrán méz miatt az európai kereskedőknek a magyar és más uniós országok által termelt mézzel kell tervezniük. Azt reméli, hogy nem kínai mézzel próbálják majd meg pótolni a hiányt, mert azt a méhész társadalom sem nézné jó szemmel.

Az előbbiek miatt gondoljuk azt, illetve reménykedünk abban, hogy emelkednek majd a felvásárlási árak. Elfogadható termésre számítunk repcéből és akácból az idén. A mögöttünk álló gyenge éveket próbáljuk meg helyrehozni a mostani esztendőben. Tavaly részben az infláció, részben pedig a csekély mézhozam miatt kellett árat emelnünk, az elmúlt évben 2500 és 3500 forint között alakult az akácméz termelői ára, vagyis ennyiért adták a fogyasztóknak. Abban reménykedünk, hogy az idén megközelíthetjük az áruházi árat, ami most már 4000 forint felett van az akácméz esetében. Ideális lenne, ha a termelők megkapnák a mézért a 4000 forintot az akácméz esetében, s a körülbelül 3000 forintot az egyéb vegyes mézek esetében. Ennél jobban nem fogunk árat emelni, ezt viszont kénytelenek vagyunk meglépni, mert a megélhetésünk függ tőle. Ha mondjuk 4000 forint lenne a fogyasztói ár, akkor a méhész nem adja majd oda az általa termelt mézet 2000 forintért a felvásárlónak, hiszen akkor már neki is megéri üvegenként közvetlenül a vásárlónak értékesíteni. Örvendetes, hogy terjed ez a tendencia. A tavalyi tragikus év sok méhészt rászoktatott arra, hogy hordó helyett üvegekben értékesítsen, mert kevés volt a méz, és azt nem akarta kevés pénzért odaadni a kereskedőknek

 - tájékoztatott Mészáros János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?